Soms zit het tegen. Soms zit gewoon heel veel tegen. Ook bij mij.

Ontmoedigd. Zo voel ik mij dan. Het woord dat het gevoel het beste omschrijft.

Wat dan wel weer fijn is dat ik tegenwoordig een dergelijk gevoel, als een ‘signaal’ zie. Een signaal dat mij vertelt even een pas op de plaats te mogen maken. En dat signaal kan ik beter maar niet negeren. Waarom zou ik? Ik ben erbij gebaat te luisteren naar dit soort signalen. Inmiddels weet ik dat het mij veel oplevert. Heel veel. Sowieso een fitte mindset. Energie. Autonomie. Een gevoel van vrijheid. Ook wel dankbaarheid. Een glimlach. En dat is mij heel veel waard.

Mooi is dat toch: Bezig zijn met bewustwording. Bewustwording is net als een spier. Wil je dat deze sterker wordt, mag je haar elke dag trainen. Mediteren dus. Niet zweverig maar met beide benen op de grond. Als boerendochter zijnde is dat niet teveel gevraagd. Waarbij ik met de hand op mijn hart kan zeggen dat ook ik ervaar dat mediteren in deze lawaaiige maatschappij met zoveel prikkels, buitengewoon effectief blijkt. Tja, en hoe pak ik mezelf dan op, als het tegenzit?

Allereerst beweeg ik veel in de buitenlucht en mediteer ik niet alleen wanneer het tegenzit. Ik mediteer elke dag, ook op de momenten wanneer ik mij prima voel. Maar laat ik verschillende oorzaken noemen waardoor een gevoel van ontmoediging kan ontstaan. Misschien herken je jezelf hierin. Daarna vertel ik je over de oefening die ik dagelijks en soms meerdere keren per dag toepas. Tijdens de lessen Mindful Run in groepsverband bijvoorbeeld, maar ook tijdens de individuele coaching.

IMG_0983

Daar komt ie:

Zeg jij vaak ja tegen de ander terwijl het een nee is tegen jezelf? Laat jij je meevoeren door wat de ander wil? Vaker dan goed voelt?

Loop jij vaak op je tenen? Ga je regelmatig over je grens? Of negeer je die grens omdat het voor dat moment beter lijkt, handiger is?

Zit jouw hoofd vol met lijstjes om zogenaamd maar niets te vergeten? Voelt het altijd ‘aan staan’ bijna vertrouwd? Zelfs meer vertrouwd dan het laten gaan?

En hoe voelt het als het keer op keer anders gaat dan jij wilt, voor ogen had?

Kom jij al langere tijd niet toe aan wat goed is voor jou? Negeer jij datgene wat jij eigenlijk nodig hebt?

Listen..

Het managen en controleren, hoeft voor nu even niet. Je zorgen maken evenmin. Kun je op dit moment vijf minuten tijd vrij maken? Kies dan een rustige plek waar je niet wordt gestoord. Zet het geluid van je telefoon uit en de timer op vijf minuten. Sluit je ogen en ga eens met je aandacht naar je ademhaling. Sluit je mond en adem door de neus, zo geruisloos mogelijk. Laat je buik los, voel dat deze iets uitzet bij een inademing en weer naar binnen gaat bij een uitademing.

Laat je voorhoofd los, de frons tussen de wenkbrauwen ook. Losser dan los. Ga voor jezelf na of je de kaken klemt. Laat de kaken maar los, de schouders ook. Ga opnieuw met je aandacht naar je ademhaling en volg deze alsof je haar kunt zien. Laat vervolgens je handen los, evenals je vingers. En wanneer je afdwaalt met je gedachten, ga dan opnieuw met de aandacht naar de ademhaling. Zonder er iets van te vinden. Ervaar de kunst van het ‘niet doen/ niets doen. Kom dicht bij jezelf, jouw kern. Jouw kern die alles van jou weet. Wees trouw aan jezelf. En adem rustig in en uit door de neus

Met een glimlach,

Namasté.

IMG_0982

Heb jij behoefte aan meer?

Kijk -als je wilt- eens rond op mijn website. Wellicht herken je jezelf in de genoemde symptomen en spreekt jou de manier zoals ik werk, aan. Ik ontmoet je graag,

Ik organiseer 5-weekse cursussen in groepsverband waarin je kennis maakt met de methode: Tot jezelf komen in de groep zonder je verhaal te doen. Daarnaast bied ik individuele coaching. Maatwerk! Geschikt wanneer jij aan jezelf wilt werken en aandacht wilt voor dat waar jij beter in wilt worden. Fysiek en mentaal.

Hartelijke groet, Esther van der Salm.

Beweging op elk niveau

0640093007

www.bewegingopelkniveau.nl

 

Geef een reactie