Ziekteverzuim voorkomen en verminderen

Ziekteverzuim betekent voor veel bedrijven een fors probleem: directe uitval, het organiseren van vervangende inzet, (problemen met) kennisoverdracht en kwaliteitsverlies. Bovendien kost het veel geld. Verzuim geeft problemen voor de werkgever, maar ook voor de medewerker zelf. Het voelt niet goed om thuis en aan de kant te zitten.

Verzuim is een onding waar je wat mee wil, waar je wat mee moet! Maar hoe?

Effectieve aanpak ziekteverzuim

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met individuele coaching in de buitenlucht. De aanpak is buitengewoon effectief gebleken om ziekteverzuim terug te dringen. Inmiddels heb ik al meer dan 170 cliënten, waaronder medewerkers, teamleiders en ondernemers individueel mogen begeleiden bij preventie en verzuim. Met succes.

Coaching voor bedrijven

Ik ben Esther van der Salm. Inmiddels verzorg ik samen met top coaches Marianne van Deudekom en Peter Jongejans de trajecten. Tijdens een voorgesprek bepaal ik welke coach passend is en begeleid één van ons jouw medewerker naar meer rust in het hoofd en in het lijf.

Altijd heb ik een grote passie gehad voor buiten zijn, buitensport en (mentale) beweging. Omdat ik vele jaren in het bedrijfsleven heb gewerkt en privé voor vele uitdagingen heb gestaan, zijn de thema’s waar cliënten mee komen, voor mij herkenbaar. Dit tezamen met mijn sportachtergrond waaronder marathonschaatsen op hoog niveau, is een nuchtere, concrete en doeltreffende coaching aanpak ontstaan. Met zorg heb ik gekozen voor Marian en Peter die beide goed matchen met deze aanpak.

Veel van onze cliënten hebben een burn-out of bore-out of zitten op het randje van uitval. Knelpunten en doelen die vaak voorbijkomen tijdens de coaching:

 

Als persoonlijke coaches, onderzoeken wij wat nodig is waardoor goed functioneren weer mogelijk wordt. Op een manier die haalbaar is. Opdrachtgevers waarmee wij samenwerken, zijn o.a. Abn Amro, OLVG, Dijklander ziekenhuis, Hogeschool van Amsterdam, GGZ, ROC Top, Eigen Haard, Gemeente Landsmeer, de Waard Bouw en overige regionale en lokale bedrijven.

 

Laten we aan de slag gaan!

Gelukkig hebben de meeste bedrijven de beschikking over een pool van coaches die kunnen worden ingezet ten behoeve van zichzelf en hun medewerkers. Met onze unieke manier van werken kunnen wij daar een goede aanvulling op zijn en een verschil maken.

Wat anderen zeggen:

Als leidinggevende van een grote afdeling binnen een ziekenhuis heb ik zeer positieve ervaringen met het werk van Esther van der Salm. Na mij eigen kennismaking met haar werkwijze in een Mindful Run groep privé en daarna voor medewerkers van mijn afdeling, verwijs ik sinds een jaar of drie regelmatig ook gericht een medewerker naar Esther voor een 1 op 1 traject. Ik ervaar het als een preventieve investering tot een bijdrage naar een gezond/ vitaler/ gewaardeerd voelende medewerker. Een medewerker waarvan ik zie of hoor dat hij/zij steeds meer uit balans raakt, door welke omstandigheden dan ook en feitelijk richting volledige uitval schuift, wordt mee in gesprek gegaan. De optie voor het traject met Esther wordt dan besproken en na een positieve intake wordt gestart. Mijn ervaring is dat je medewerkers al na 3 weken ziet veranderen: energie neemt toe en zeker ook mentale sterkte neem toe. Wat fijn is, dat medewerkers zelf tools krijgen om hun werk beter aan te kunnen, met meer energie, maar zeker ook om in hun privéleven gebeurtenissen beter op te kunnen vangen, wat ook weer positief effect heeft op het werk. Kortom een win/win situatie voor beide partijen. Mijn allereerste medewerker die bij Esther in een 1 op 1 traject ging, zat al heel lang uitgevallen thuis. Het herstel is na de sessies met Esther met positieve stappen vooruitgegaan in langzaam opbouwen tot volledig herstel. Wat ook meespeelt is de menselijke betrokkenheid van Esther, medewerkers voelen dat. De privacy van de medewerker is geborgd doordat ik als leidinggevende op de hoogte wordt gehouden over het verloop van het traject, terwijl Esther niets inhoudelijks met mij bespreekt. Yvonne

4815C695-05E2-4C2F-B576-594ABEA9F981

Veelgestelde vragen

Op welke locatie wordt er gewerkt?

Wij werken altijd in de buitenlucht op een (groene) locatie in de regio Noord-west, regio Amsterdam, regio Utrecht, Zaanstreek en Zuid-Holland.

Hoe werkt een traject via de werkgever?

Wanneer een medewerker contact met ons opneemt, is hij/zij er meestal aan toe om te starten met coaching. Bij voorkeur hebben wij ook contact met de leidinggevende of de werkgever. Meestal gebeurt dit telefonisch. Op basis van ons gesprek wordt een offerte opgesteld. De kosten voor coaching worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wel zijn deze kosten voor het bedrijf gedeeltelijk belasting aftrekbaar. Naast teruggave van btw* kunnen de kosten als bedrijfskosten worden opgevoerd. Investeren in medewerkers voor wat betreft een coachingstraject, is dus fiscaal aantrekkelijk.

*M.u.v. overheidsinstellingen

Hoe kom ik erachter of dit bij mijn medewerker past?

De medewerker heeft een voorgesprek met mij en vervolgens een intake met Marian of Peter. Op basis daarvan kunnen we samen de verwachtingen managen. De hulpvraag en de doelen worden vervolgens vastgesteld.

Ontvang ik een voortgang over het verloop van het traject van mijn medewerker?

Ja, halverwege het traject wordt in overleg met de medewerker een tussentijdse update opgesteld over de voortgang. Ook volgt een eind-update.

Op welke termijn zijn jullie beschikbaar voor mijn medewerker?

Meestal kunnen wij binnen twee weken starten. Indien het urgent is, kan hierop een uitzondering worden gemaakt.