Effectieve aanpak ziekteverzuim

Ziekteverzuim vertegenwoordigt voor veel bedrijven een fors probleem zoals het organiseren van vervangende inzet, kwaliteitsverlies en een bedrijfseconomisch risico met een open eind.

Maar voor de medewerker zelf is het natuurlijk ook niet fijn om  thuis en aan de kant te zitten.

Ziekteverzuim is dus voor zowel de werkgever als de medewerker een onding, waar je wat mee wil, waar je wat mee moet!

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met het geven van coaching in de buitenlucht. Deze aanpak is buitengewoon effectief gebleken in het terugdringen van ziekteverzuim.

Al meer dan 70 medewerkers intensief mogen begeleiden bij verzuim

Ik ben Esther, ik begeleid jou en jouw medewerkers graag naar meer rust in het hoofd en in het lijf. Ik heb altijd een grote passie gehad voor buiten zijn, buitensport en (mentale) beweging. Ik herken hoe het is om regelmatig over de grens te gaan.

Met mijn aanpak heb ik al vele medewerkers 1-op-1 mogen begeleiden met hun proces. Thema’s die vaak voorbij komen in de coaching:

 • prestatiedruk
 • prestatiedrang
 • zich overvraagd voelen, over grenzen gaan
 • geen ‘nee’ kunnen zeggen
 • hoofd- en bijzaken moeilijk kunnen onderscheiden
 • gebrek aan autonomie
 • kort lontje
 • faalangst
 • perfectionisme
 • teveel routinematig werk
 • privé-gerelateerde problemen

Veel van mijn cliënten hebben een burn-out of bore-out, of zitten op het randje van uitval.

Als persoonlijke coach, wandel- en beweegcoach, onderzoek ik graag met je medewerkers wat zij nodig hebben om zich weer goed te voelen waardoor goed functioneren weer mogelijk wordt. Mijn coaching is in de buitenlucht.

Ik kom graag met je in gesprek over de mogelijkheden!

Ja, dat wil ik voor mijn medewerkers

Ik werk samen met diverse bedrijven, artsen en andere professionals. Daarnaast heb ik een netwerk van collegacoaches om me heen die ik ook kan inzetten op diverse projecten bij bedrijven.

Hoe ik werk..

Tijdens de coachingsessies kom je letterlijk in beweging. En dat is nou net wat nodig is, als je vast zit en het even niet meer weet.

Naar buiten gaan en bewegen, maakt dat je loskomt van vaste denkpatronen en gewoonten. Hiervan loskomen, leidt tot ruimte, rust en  weer ‘voelen’.  Ook al lijkt voelen misschien eng, het is nodig om verbinding te maken tussen hoofd en hart. Buiten bewegen is dus eigenlijk een eerste stap om weer dichterbij jezelf te komen én te ontdekken wat je wil. Dit betekent dat je je eerst bewust mag zijn van je eigen doen en laten. En dat kan best confronterend zijn.

Hoe dan ook, bewustwording leidt tot verandering. Door in een totaal andere omgeving ‘de natuur’, hiermee bezig te zijn, heb je letterlijk de kans om oude patronen los te laten en op een natuurlijke manier aan jezelf te werken. Jij en jouw doelen staan centraal en samen met mij ervaar je praktische tools zodat je nieuw gedrag echt kunt gaan toepassen. Absoluut niet zweverig, maar juist met beide benen op de grond. Al gaan we het wel over gevoel hebben.

Tijdens de coachsessies neem ik je mee de natuur in. We onderzoeken jouw beperkende overtuigingen en gaan samen kijken waar je nu staat en wat je nodig hebt. Tijdens de coaching komt altijd naar boven wat op dat moment belangrijk is. Al mijn trajecten zijn maatwerk, en helemaal op jou afgestemd!

ja, dat wil ik voor mijn team

Hoe anderen de coaching in de buitenlucht ervaren: 

“Via de huisarts ben ik vanwege mijn aanhoudende burn-out klachten gewezen op Esther en haar werkwijze. Na een leuk gesprek met Esther zijn we het individuele traject gestart.

Het voelde goed om weer in beweging te komen en zo veel in de buitenlucht te zijn, weer of geen weer.
Esther heeft mij laten ervaren dat je met behulp van de neusademhaling je kan inspannen én binnen je grenzen kan blijven. Gedurende het traject lukte het ook steeds beter door middel van de verschillende oefeningen me te ontspannen.Tevens hield Esther mij regelmatig een spiegel voor, wat verhelderend werkte.

Ik heb weer het vertrouwen gekregen om meer te bewegen zonder over mijn grenzen te gaan.
Ik heb nog wel een weg te gaan, maar er zit weer een stijgende lijn in en ik ga de tools van Esther zeker voortzetten”.

Inge

Investering voor bedrijven:

Hoe een leidinggevende dit ervaren heeft voor de medewerkers:

Als leidinggevende van een grote afdeling binnen een ziekenhuis heb ik zeer positieve ervaringen met het werk van Esther van der Salm. Na mijn eigen kennismaking met haar werkwijze in een Mindful Run groep en daarna voor medewerkers van de afdeling, verwijs ik sinds een jaar of drie zo nu en dan ook gericht een medewerker naar Esther voor een 1 op 1 traject. Ik ervaar het als een preventieve investering in een bijdrage aan een gezond/vitaler/gewaardeerd voelende medewerker.

Een medewerker waarvan ik zie of hoor dat hij/zij steeds meer uit balans raakt, door wat voor omstandigheden dan ook en feitelijk richting volledige uitval schuift, wordt mee in gesprek gegaan. De optie voor het traject met Esther wordt dan besproken en na een positief kennismakingsgesprek wordt gestart.


Mijn ervaring is dat je medewerkers al na 3 weken ziet veranderen: energie en mentale sterkte nemen toe. Wat fijn is, dat medewerkers zelf tools krijgen om hun werk beter aan te kunnen, met meer energie, maar zeker ook om in hun privéleven gebeurtenissen beter op te kunnen vangen, wat ook weer positief effect heeft op het werk. Kortom een win/win situatie voor beide partijen. Je biedt medewerkers daarmee iets waardevols voor de lange termijn.

Mijn allereerste medewerker die bij Esther in een 1 op 1 traject ging, zat al heel lang uitgevallen thuis. Het herstel is tijdens en na de sessies met Esther met positieve stappen vooruitgegaan in langzaam opbouwen tot volledig herstel. Wat ook meespeelt is de menselijke betrokkenheid van Esther, medewerkers voelen dat. De privacy van de medewerker is geborgd doordat ik als leidinggevende op de hoogte gehouden wordt over het verloop van het traject maar verder Esther niets inhoudelijks met mij bespreekt.

Yvonne

Voeg mij toe aan je team van coaches!


Gelukkig hebben de meeste bedrijven een pool van coaches, waar hun medewerkers gebruik van kunnen maken indien gewenst. Met mijn unieke manier van werken in de buitenlucht ben ik een aanvulling op je pool van coaches en kan ik echt verschil maken voor je medewerkers.

We werken buiten in de groene omgeving van Monnickendam en/of in een straal van 50 kilometer vanuit Monnickendam gezien, maar ik werk met collega’s in heel Nederland.

Ik zou graag een afspraak met je inplannen om te overleggen wat er nodig is voor jou als bedrijf. Laat hieronder je gegevens achter, dan kom ik graag langs bij je bedrijf.

Veelgestelde vragen over coaching bij bedrijven

Op welke locatie werken we?

We werken altijd in de buitenlucht op een (groene) locatie in de provincie Noord-Holland, de provincie Utrecht en Zuid-Holland. Maar eigenlijk werk ik met collega’s in heel Nederland. Na je aanmelding neem ik contact met je op om af te stemmen.

Hoe werkt een traject voor bedrijven?

Ik kom bij je langs. Afhankelijk van wat je behoeftes zijn, maak ik eventueel een offerte op maat. Daarna kunnen we starten en ontvang je een factuur.

Hoe kom ik erachter of dit bij mijn medewerkers past?

Ik werk altijd met trajecten, omdat het juist gaat om blijvende verandering. Om laagdrempelig te ervaren heb ik een introductiesessie ontwikkeld. In deze eerste sessie kun je als medewerker ervaren of mijn manier van werken bij je past.

Per wanneer is er beschikbaarheid voor mijn medewerkers?

Ik kom graag bij je langs voor een kop thee of koffie. Mocht het voor beide goed voelen, ga ik graag aan de slag met coaching voor je medewerkers. Ik kan meestal binnen 2 tot 4 weken starten. Indien er echt spoed is omdat iemand bijvoorbeeld snel dreigt uit te vallen, kan ik hier een uitzondering voor maken en plek maken in mijn agenda.