Ziekteverzuim is een onding

Ziekteverzuim betekent voor veel bedrijven een fors probleem: directe uitval, het organiseren van vervangende inzet, (problemen met) kennisoverdracht en kwaliteitsverlies. Bovendien kost het veel geld.

Verzuim geeft problemen voor de werkgever, maar ook voor de medewerker zelf. Het voelt niet goed om thuis en aan de kant te zitten.

Voor zowel de werkgever als de medewerker is verzuim een onding waar je wat mee wil, waar je wat mee moet! Maar hoe?

Meer informatie

Effectieve aanpak ziekteverzuim

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met individuele coaching in de buitenlucht. De aanpak is buitengewoon effectief gebleken om ziekteverzuim terug te dringen. Inmiddels heb ik al meer dan 70 medewerkers individueel mogen begeleiden bij verzuim. Met succes.

Onderstaande video geeft een indruk van mijn aanpak

Even voorstellen

Ik ben Esther van der Salm. Ik begeleid jouw medewerkers graag naar meer rust in het hoofd en in het lijf. Ik heb altijd een grote passie gehad voor buiten zijn, buitensport en (mentale) beweging. Omdat ik vele jaren in het bedrijfsleven heb gewerkt en privé voor vele uitdagingen heb gestaan, zijn de thema’s waar cliënten mee komen, voor mij herkenbaar.  Dit tezamen met mijn sportachtergrond waaronder schaatsen op hoog niveau, is een nuchtere en concrete coaching aanpak ontstaan.

Veel van mijn cliënten hebben een burn-out of bore-out of zitten op het randje van uitval. Thema’s die vaak voorbijkomen in de coaching zijn:

 • prestatiedruk
 • prestatiedrang
 • zich overvraagd voelen
 • geen ‘nee’ kunnen zeggen
 • hoofd- en bijzaken niet kunnen onderscheiden
 • gemis aan autonomie
 • kort lontje
 • faalangst
 • eenzaamheid
 • perfectionisme
 • teveel routinematig werk
 • balans werk/privé
 • privé-gerelateerde problemen

Als persoonlijke coach, onderzoek ik graag met de medewerker wat hij/ zij nodig heeft om zich weer goed te voelen waardoor goed functioneren weer mogelijk wordt.

Ik werk samen met diverse bedrijven, afdelingshoofden, artsen en andere professionals. Daarnaast werk ik samen met mijn gekwalificeerde collega-coaches zodat we in heel Nederland inzetbaar zijn. Zelf werk ik in de regio Amsterdam.

ja, dat wil ik voor mijn medewerkers

7599FCD2-A5B3-4BA2-B67D-B0A0BB64EE23

Hoe ik werk

Tijdens de coachingsessies kom je letterlijk in beweging. En dat is nou net wat nodig is wanneer iemand vast zit en het even niet meer weet.

Naar buiten gaan, bewegen in combinatie met gerichte gesprekken en oefeningen, maakt dat je loskomt van vaste denkpatronen en gewoonten. Hiervan loskomen leidt tot ruimte, rust en meer ‘voelen’. Ook al lijkt voelen misschien eng, het is nodig om verbinding te maken tussen hoofd en hart. Buiten bewegen is dus eigenlijk een eerste stap om weer dichterbij jezelf te komen én te ontdekken wat je wil. Dit betekent dat je je eerst bewust moet worden van je eigen doen en laten. Bewustwording is soms confronterend, maar daar is niets mis mee!

Bewustwording leidt tot inzichten en de behoefte aan verandering. Door in een totaal andere omgeving ‘in de buitenlucht’ hiermee bezig te zijn, wordt op een natuurlijke manier aan jezelf werken mogelijk. De doelen van de medewerker staan centraal en samen met mij ervaart de medewerker praktische tools zodat nieuw gedrag echt kan worden toegepast. Absoluut niet zweverig, maar juist met beide benen op de grond. Al zal gevoel wel een gespreksonderwerp zijn.

We onderzoeken beperkende overtuigingen en gaan samen kijken waar de medewerker nu staat en wat hij/zij nodig heeft om vooruit te komen. Tijdens de coaching komt altijd naar boven wat op dat moment belangrijk is. Al mijn trajecten zijn maatwerk en op de medewerker afgestemd!

Een coachingstraject bestaat uit een periode van twaalf weken. Een werkboek ter reflectie is onderdeel van de coaching en na elke sessie ontvangt de medewerker een persoonlijk verslag inclusief opdrachten.

ja, dat wil ik voor mijn medewerkers

Samenvattend:

Een leidinggevende aan het woord:

Yvonne: “Als leidinggevende van een grote afdeling binnen een ziekenhuis heb ik zeer positieve ervaringen met het werk van Esther van der Salm. Na mijn eigen kennismaking met haar werkwijze in een Mindful Run groep en daarna voor medewerkers van de afdeling, verwijs ik sinds een jaar of drie zo nu en dan ook gericht een medewerker naar Esther voor een 1 op 1 traject. Ik ervaar het als een preventieve investering in een bijdrage aan een gezond/vitaler/gewaardeerd voelende medewerker.

Een medewerker waarvan ik zie of hoor dat hij/zij steeds meer uit balans raakt, door wat voor omstandigheden dan ook en feitelijk richting volledige uitval schuift, wordt mee in gesprek gegaan. De optie voor het traject met Esther wordt dan besproken en na een positief kennismakingsgesprek wordt gestart.

Mijn ervaring is dat je medewerkers al na 3 weken ziet veranderen: energie en mentale sterkte nemen toe. Wat fijn is, dat medewerkers zelf tools krijgen om hun werk beter aan te kunnen, met meer energie, maar zeker ook om in hun privéleven gebeurtenissen beter op te kunnen vangen, wat ook weer positief effect heeft op het werk. Kortom een win/win situatie voor beide partijen. Je biedt medewerkers daarmee iets waardevols voor de lange termijn.

Mijn allereerste medewerker die bij Esther in een 1 op 1 traject ging, zat al heel lang uitgevallen thuis. Het herstel is tijdens en na de sessies met Esther met positieve stappen vooruitgegaan in langzaam opbouwen tot volledig herstel. Wat ook meespeelt is de menselijke betrokkenheid van Esther, medewerkers voelen dat. De privacy van de medewerker is geborgd doordat ik als leidinggevende op de hoogte gehouden wordt over het verloop van het traject maar verder Esther niets inhoudelijks met mij bespreekt”. Yvonne

Een medewerker aan het woord:

Kelvin: “Inmiddels bijna een jaar geleden ben ik uitgevallen met psychische klachten waaronder depressie. Op aanraden van mijn leidinggevende ben ik een individueel coachingstraject ingegaan met Esther van der Salm. Ik heb dit als heilzaam en positief ervaren. Er zijn veel voordelen aan deze vorm van begeleiding. Bewegen en met name hardlopen is bewezen effectief in het bestrijden van depressie. Echter is het in een depressie bijzonder moeilijk om motivatie te vinden om überhaubt in beweging te komen.

Met de stimulerende begeleiding van Esther is dit mij nu wel gelukt en heb ik inmiddels conditie opgebouwd en loop ik drie keer in de week hard. Ik merk dat dit een positief effect heeft op mijn depressie. Naast het bewegen in de buitenlucht heb ik ook een groot aantal mindfulness en focus oefeningen gedaan en ervaren dat deze ook een goed effect op mijn mentale staat hebben. Ik kan deze blijven toepassen. Daarnaast is er aandacht geweest voor mentale processen en patronen waarbij ik zienswijzen en tools heb geleerd die helpen om uit bepaalde denkpatronen te komen.

Inmiddels gaat het dermate beter met me dat het werken weer wordt opgebouwd. De coaching die ik heb gekregen, heeft hier zeker aan bijgedragen. Mijns inziens is deze vorm van begeleiding effectief in het sneller terugkeren op de werkvloer bij uitval of het voorkomen van uitval”. Kelvin

4815C695-05E2-4C2F-B576-594ABEA9F981

Veelgestelde vragen

Op welke locatie wordt er gewerkt?

Ik werk altijd in de buitenlucht op een (groene) locatie in de regio Amsterdam, Zaanstreek en Waterland. Ook werk ik samen met gekwalificeerde collega’s in heel Nederland.

Hoe werkt een traject voor bedrijven?

Ik kom het liefst bij het bedrijf langs voor een kennismaking en een afstemming. Mijn ervaring is dat persoonlijk contact het beste werkt. Op basis van ons gesprek maak ik een offerte. De kosten voor coaching worden niet vergoed door de zorgverzekering. Wel zijn deze kosten voor het bedrijf volledig belasting aftrekbaar. Naast teruggave van btw kunnen de kosten volledig als bedrijfskosten worden opgevoerd zonder drempel of andere beperkingen. De bedrijfsvorm (Vof, bv, nv) heeft geen invloed op de aftrekbaarheid. Investeren in medewerkers voor wat betreft een coachingstraject, is dus fiscaal aantrekkelijk.

Hoe kom ik erachter of dit bij mijn medewerker past?

De medewerker heeft een vrijblijvende intake met mij. Op basis daarvan kunnen we samen de verwachtingen managen. De hulpvraag en de doelen worden vastgesteld.

Op welke termijn ben je beschikbaar voor mijn medewerkers?

Ik kan meestal binnen vier weken starten. Indien er echt spoed is, kan ik hier een uitzondering op maken.

Voeg mij toe aan je team van coaches!

Gelukkig hebben de meeste bedrijven de beschikking over een pool van coaches die kunnen worden ingezet ten behoeve van hun medewerkers. Met mijn manier van werken kan ik daar een goede aanvulling op zijn en een verschil maken voor jouw medewerkers.

Medewerkers aan het woord:

D. de Rooij: “Door een mogelijkheid van mijn werkgever om te investeren in mijzelf, kwam ik bij Esther terecht. Ik was op zoek naar een manier om bewegen te combineren met ontspannen en ont-stressen, maar ook om het competitieve element uit alles te halen. Het individuele traject heeft mij hulpmiddelen gegeven om het combineren van onder andere: kinderen, carrière, man, sporten en het huishouden te “normaliseren”. Het meer bewust zijn van jezelf en de focus op de ademhaling, maken je snel rustiger. Nu is het de kunst de middelen in te blijven zetten. Esther is een geweldige coach, door haar eigen ervaringen op verschillende gebieden, weet zij als geen ander jou in te schatten en ook hier naar te handelen”.  D. de Rooij, Rabobank

Ruben: “Ik werk bij een grote bank en had sinds langere tijd last van vermoeidheid, sliep slecht, had concentratieproblemen en was vaak mentaal afwezig. Mijn lichaam begon signalen af te geven dat het niet goed ging. Op mijn werk zocht ik veel meer uitdaging en het lukte me maar niet geconcentreerd te werken. Na een intakegesprek met Esther besloot ik een individueel coachingstraject bij haar te volgen.

Voordat we startten stelden we mijn doelen vast en maakten afspraken voor sessies in de buitenlucht. Tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen, stelde Esther vragen, luisterde ze aandachtig en leerde ze mij tools die ik direct kon toepassen. De uitleg was duidelijk, geduldig en vanuit het hart. Langzaam werd ik mij bewust waarom mijn lichaam in de periode hiervoor tegenstribbelde.

Esther heeft mij een andere manier van ademhalen geleerd. We mediteerden en ze coachte mij om weer de regie te nemen over mijn agenda. De bewustwording van mijn energievreters en hoe deze te neutraliseren is voor mij belangrijk. Het leidt tot rust in mijn hoofd en lichaam. Esther coachte mij om meer vanuit mijn hart te leven en minder vanuit mijn hoofd.

Esther is deskundig en stelde een professioneel coachingstraject samen die afgestemd was op mijn doelen. Ze stelde scherpe vragen en reflecteerde, wat mooi bijdroeg -en nog steeds bijdraagt- aan mijn bewustwording. Ze daagde mij ook uit buiten mijn comfort zone te stappen, zonder grote druk.
Ik ben zeer dankbaar dat Esther met haar coachingstraject op mijn pad is gekomen! Zoveel geleerd in zo’n korte tijd! Met de rust in mijn hoofd en een heldere geest ga ik nu werken aan de volgende stap in mijn carrière”. Ruben, ABN AMRO

Een zorgprofessional aan het woord:

Antoinet: “Allang loop ik hard om mijn stress de baas te kunnen in mijn werk als psychiater. En allang geef ik in onze groepen ook Mindfulness en ben daar ook zelf privé meer of minder intensief mee bezig. Laatst liep ik nieuwsgierig mee met Esther voor een journalist van het Noord Hollands dagblad, die er een mooi stuk over schreef. En ik ben erg enthousiast geworden! De combi van buiten zijn, toch bewegen maar nu eens zonder prestatiedruk, nieuwe informatie over hardlopen en Mindfulness, spreekt me aan. Het is drie vliegen in een klap! En dat is precies wat velen willen op dit moment! Sport- natuur- meditatief. En dan heb ik t nog helemaal niet gehad over de prettige manier waarop Esther dit zorgvuldig en profi aan ons overdroeg. Ik vind t fijn dat ze zelf echt weet wat topsport is. Werken kan voor velen ook als topsport voelen… ik vertrouw haar, en ga zeker met haar samenwerken”! Antoinet Oostindier, AERREA, instelling voor psychische begeleiding aan zorgprofessionals.