Gedurende de corona periode en vooral ook nu na de zomervakantie, vang ik tijdens mijn werk signalen op over de effecten. Wat mij meer en meer opvalt, is het gemis aan verbondenheid. Collega’s die elkaar aldoor treffen via beeldbellen, raken soms murw. Dan nog liever de telefoon waardoor de ander dichterbij klinkt. Corona en verbondenheid is een punt van aandacht.

Natuurlijke verbinding

Zelf werk ik in de buitenlucht waar ik samen met een werknemer of werkgever aan de slag ga om hun valkuilen en persoonlijke doelen aan te pakken. Ik ben gewoon een mazzelaar dat ik elke dag buiten mag zijn waardoor altijd sprake is van een natuurlijke verbinding met de ander.

Praatje pot

Corona heeft voor velen het ritme verstoord: de dagelijkse routine van op de fiets, met de auto of de trein naar werk. De dagstart en het koffiemoment met collega’s. Het praatje pot zonder inhoud, puur om even contact te hebben met de ander. Wat een duidelijk ritme was, is nu onduidelijk.

Motivatie en discipline nemen af. Geen gezonde stok achter de deur en een makkelijk excuus om iets niet te hoeven. Uitstelgedrag dus. Daarnaast zijn er minder sociale activiteiten en is er minder sociale interactie.

Behoefte aan verbondenheid

Elkaar geen hand meer geven, kunnen we aan wennen. Elkaar regelmatig live zien en spreken, is echter een behoefte. Dus of de een in tijden van corona nou veerkrachtiger is dan de ander, psychisch meer weerbaar is dan de ander, op den duur heeft elk mens behoefte aan verbondenheid.

Zolang de verbondenheid ontbreekt en er is stress binnen het werk of thuis, zie ik dat mensen geneigd zijn om 1) aldoor anderen te helpen en de eigen rust te vergeten of 2) zich terug te trekken en eenzaam te zijn. En daar is dan de voedingsbodem voor uitval. Corona en gemis aan verbondenheid.

Het overkomt de beste

Een paar dingen zijn in mijn optiek dan echt belangrijk. Een daarvan is discipline. Sta op een vaste tijd op, douche en ontbijt. Maar ook discipline om een dagindeling te maken. Baken af wanneer je werkt en baken af wanneer je (alleen of samen) naar buiten gaat om te bewegen. Motiveer jezelf dit te doen. Ritme geeft namelijk houvast.

Het overkomt de beste die het lastig vindt zichzelf te motiveren. Vaak spelen meer factoren waardoor het begrijpelijkerwijs niet zelf lukt motivatie en discipline op te brengen. Met als mogelijk gevolg: uitval. Beter is om dit te voorkomen..

Geen soft gebeuren

Zoals ik eerder schreef, begeleid ik mensen 1:1 in de buitenlucht wanneer zij om welke reden dan ook uit evenwicht zijn. Wat een dankbare job. In een totaal andere omgeving, in de buitenlucht, gaan we bewegen. Hebben we reflecterende gesprekken en werken we aan dat waar jij beter in wilt worden. Geen soft gebeuren, maar wel de koe bij de horens.

Resultaat

Resultaat? Energie. En het gevoel dat je er weer toe doet. Jezelf beter begrijpen zodat je weer ziet wat je doet en waarom, is net zo relevant. Zodat de vlieger van ‘corona en verbondenheid’ ook voor jou opgaat. Coaching voor jezelf hoeft niet eng te zijn, het is vooral een investering in jezelf waar je op de korte en lange termijn mee verder komt.

Meer weten? Kijk eens rond op mijn website. Wat bovendien goed is om te weten dat de meeste werkgevers tegenwoordig een coachingstraject vergoeden. Zij hebben net als jij, er baat bij dat (langdurige) uitval wordt voorkomen. De kosten voor een coachingstraject zijn voor de werkgever belasting aftrekbaar.

Tot jezelf komen in groepsverband

Wil je liever eerst kennismaken met hoe ik werk? Alleen of met een of meer collega’s? Tijdens een 5-weekse cursus in groepsverband kun je dit op een laagdrempelige manier ervaren. Tot jezelf komen in een groep zonder je verhaal te doen. Ik ontmoet je graag !

Hartelijke groet,

0640093007

Delen = ❤️

 

🏵️GEPUBLICEERD DOOR

Esther van der Salm

Ik ben Esther van der Salm, gecertificeerd beweeg- en wandelcoach. Ik bied individuele coaching aan in de buitenlucht ter preventie & fysiek/ mentaal/ emotioneel herstel. Zelf heb ik tijdens enkele lastige periodes ondervonden hoe buitengewoon effectief de combinatie van beweging, gesprekken en mindfulness in de natuur is. Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat ik ook anderen hierin wilde coachen.

 

 

Geef een reactie