“Net voor ik in contact kwam met Esther was het besluit genomen te stoppen met mijn stage. Ik liep zowel daar, als op persoonlijk gebied vast. Ik wist niet meer wie ik was, waar ik voor stond en wat ik nou eigenlijk voelde.

Ik voelde mij een groot deel van de tijd alleen en probeerde ook alles alleen te doen. Ik had niet het gevoel dat ik belangrijk was of dat ik ertoe deed. Ik was nooit goed genoeg, zeker niet voor mezelf. Al deze gedachten tezamen en dat ik geen fouten mocht maken van mezelf, eisten haar tol. Ik voelde mij verloren, (heel erg) alleen en zag geen uitweg.

Ik voelde mij op dat moment maar ook juist in de periode daarvoor heel verdrietig. Het altijd alles maar alleen moeten/willen doen en het denken dat dit ook in het belang van een ander was, maakte het voor mij heel zwaar. Tijdens mijn stage begon het anderen op te vallen. Ik gaf mij niet meer voor de volle honderd procent, dat lukte gewoon niet. Hierdoor ging ik fouten maken, wat een grote impact had: ik kreeg veel negatieve feedback waardoor het gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid toenam.

Ik kreeg ook gedachten, die ik toen nooit hardop durfde te zeggen, dat het misschien beter zou zijn als ik er niet meer was: ik deed het immers toch nergens meer goed. Deze gevoelens waren intens, maar toch zette ik elke dag weer een masker op en ging ik weer door. Ik kon en mocht niet stoppen van mezelf, bang voor wat er dan zou gebeuren.

Ik had wel door dat het niet ging, maar kon hier zelf geen stappen in zetten, ik zat te diep. In overleg met mijn mentor stopte mijn stage. Zij had namelijk gemerkt en zeker ook gezien dat het niet goed ging. Dat ik eraan onderdoor zou gaan en dat zij mij ook niet meer verder kon helpen.

Er is mij op een gegeven moment zelfs gevraagd of dit het beroep wel was waar ik mee moest doorgaan. Dat was heel heftig, het was namelijk van kleins af aan mijn grote wens. Het gevoel mijn droom niet waar te kunnen maken, voelde als een mokerslag. Alles voelde nog onzekerder. Mijn toekomstbeeld was weg en ik wist niet meer wat er nou nog wel positief was.

Nadat de beslissing was gevallen, ben ik gelijk op zoek gegaan naar hulp. Veelal stuitte ik tegen een minimale wachttijd van 6 weken. Voor mijn gevoel had ik niet de tijd daarop te kunnen wachten. Hierbij kwam ook dat ik de traditionele manier van praten met een psycholoog niet heel prettig vind. Ik vind het moeilijk mijn verhaal te doen als ik iemand constant moet aankijken (of diegene mij). Dan blokkeer ik en gaat mijn masker weer op.

Ik keek op youtube naar een vlog van Delia Skin Master waar ik voor het eerst Esther en haar manier van werken tegenkwam. Dit sprak mij heel erg aan: lekker buiten door iemand worden gecoacht. Ik besloot contact op te nemen met Esther via haar website en ontving al vrij snel een reactie terug. We hadden een telefonische intake en het voelde voor mij als een goede stap om dit te gaan doen.

De afstand was wel een dingetje, ik woonde namelijk zo’n 130 kilometer bij Esther vandaan. Toch voelde Esther voor mij goed en spraken we halverwege af, nabij Utrecht. De laatste twee sessies in Monnickendam. Het was heel fijn dat Esther hierin flexibel kon zijn.

In dit coachingstraject wilde ik leren mezelf te zijn en mijn kracht te vinden. Minder te twijfelen en meer naar mijn gevoel te luisteren. Ook wilde ik leren mijn masker af te zetten zodat ik kan laten zien en uitspreken hoe het daadwerkelijk met mij gaat en hoe ik mij voel. Dat het ok is dit met anderen te delen en dat ik niet altijd alles alleen hoef te doen.

Het traject was intens. Er kwamen veel dingen naar boven die ik voorheen uit de weg ging. Soms door zaken waar we over spraken, de tools, maar ook door dingen die letterlijk op ons pad kwamen. Ik heb in dit traject veel over mijzelf geleerd. Dit was niet altijd makkelijk, maar wel nodig.

Behalve de gesprekken, vond ik het leren hardlopen een fijne toevoeging. Het letterlijk gaan hardlopen in plaats van het figuurlijke weglopen wat ik altijd deed, voelde verassend goed. Het gaf een bevrijdend gevoel. En geen prestatiedruk. In het begin merkte ik dat ik het zo goed mogelijk probeerde te doen en daarbij opnieuw over mijn eigen grenzen ging. Maar dit gaf mijn lichaam dan binnen de kortste keren terug (spierpijn, buiten adem).

Het ook hier leren respecteren van mijn grenzen was dus een uitdaging. Nu ik erop terugkijk, heeft mij dit in mijn proces zeker geholpen. Aldoor kijken wat bij mij past en zo ontdekken ‘hoe ver’ ik kon gaan. Ik heb enorm veel van Esther geleerd. Ze was voor mij een hele fijne gesprekspartner en leerde mij daarnaast veel tools die ik te allen tijde in kan zetten. Ik voelde mij door Esther weer gezien. Dit gevoel in combinatie met de geleerde tools, hebben mij enorm geholpen weer vooruit te komen in mijn leven.

Het mooiste wat ik tijdens dit traject heb geleerd, is dat ik het niet allemaal meer alleen hoef te doen. Het heeft mij geleerd waar mijn grenzen liggen, deze en mezelf te respecteren. Langzaam maar zeker durf ik mijn masker af te zetten en te laten zien wie ik ben en wat ik echt voel. Dat voelt bevrijdend. Dit was mij zonder Esther niet gelukt en daar ben ik haar enorm dankbaar voor.

Dit individuele coachingstraject is eigenlijk voor iedereen een aanrader die op zoek is naar ondersteuning. De natuur als omgeving en de buitenlucht maken het laagdrempelig. Zeker voor mensen zoals ik veel effectiever dan de traditionele manier van psychologische gespreksvoering.

Ook heel fijn was dat Esther na iedere sessie een terugkoppeling gaf via de mail (met foto’s), zodat ook thuis de sessie nog doorwerkt. Dat zij mij ook aan het hardlopen heeft gekregen, is iets wat ik van tevoren niet had verwacht dat ik dat zou kunnen. Esther voelt ook goed aan wat iemand nodig heeft. Ook daar ligt haar kracht als coach. Tijdens de sessies ervoer ik Esther als iemand die daadwerkelijk naar je luistert, oprechte aandacht geeft en samen met jou op zoek gaat naar hoe jij verder komt. Dankjewel Esther voor jouw aandeel in mijn proces, maar ook voor de mooie persoon zoals ik jou heb mogen leren kennen!” ♥

Roos

NB: Vanwege privacy is in dit verhaal gekozen voor een andere naam.

Wil jij ook werken aan een fittere mindset omdat je al langere tijd over je grens gaat of uitdaging mist?

Hartelijke groet,

Esther van der Salm

Een gedachte over “Hardlopen in plaats van weglopen..

Geef een reactie