Zeven artsen op rij die tijdens de 5-weekse cursus Mindful Run de voordelen van de neusademhaling ervaren. De afbeelding laat zien dat het geen straf is. Ademen is iets wat we duizenden keren per dag doen. Vaak zonder er bij stil te staan. Als ik voor mezelf spreek, was ik tot ruim een jaar geleden mij niet bewust van wat goed was of niet. Totdat ik de opleidingen bij Mindful Run Nederland volgde en Buteyko ademhalingstherapeute Marijke van Gend ontmoette. Wat een openbaring. Binnen de zogeheten Buteyko en Mindful Run methode is men groot voorstander van de neusademhaling. Met de mond dicht ademen dus. Nu zal je misschien denken ‘dat doe ik altijd, nu ook’. En toch, als je erop gaat letten, adem je waarschijnlijk vaker door de mond dan je denkt. Loop maar eens snel de trap op om nog even snel iets te pakken terwijl je al de deur uit had willen zijn. Of als je op je fiets springt om even snel een boodschap te doen. Of een rondje gaat hardlopen.

Neusademhaling 1) Neusademhaling zorgt dat je makkelijker binnen je grens blijft, fysiek en mentaal.

De neusademhaling is daarmee een natuurlijke begrenzer. Tijdens het hardlopen houd ik mijn mond dicht of ik plak em dicht:-). Gevolg is dat ik nooit te hard van start ga en verdeel op deze manier mijn energie van begin tot eind. Omdat de grens van mijn kunnen –zoals bij iedereen- per dag verschilt, vertelt mijn neusademhaling mij exact of ik voor dat moment een stap harder kan of niet. Ik luister hierdoor naar mijn lijf, waarom zou ik dat niet doen? Voelt goed! Als ik tegenwoordig een tien of vijftien kilometer loop, kom ik fit thuis.

2) Het verhoogt de weerstand

De neus werkt als een luchtfilter. Bacillen blijven buiten waardoor de lucht schoner is die je binnen krijgt. Verkoudheden en griep blijven vaker uit. Zelf heb ik geen griep meer gehad en ben ik niet meer verkouden geweest.

3) Neusademhaling kalmeert

Wanneer je door de mond ademt, zit de ademhaling vaak hoog. De zogeheten borstademhaling. Dit betekent automatisch een hogere hartslag. Andersom, in- en uitademen via de neus zorgt dat buikademhaling wordt gestimuleerd. De hartslag gaat omlaag waardoor je meer kalmte ervaart. Neusademhaling met de hand op de buik is tevens de snelste manier om te herstellen na inspanning.

4) Het leidt tot meer energie!

Het hart hoeft minder hard te werken waardoor het lijf minder energie verbruikt. Dit ga je merken. Ik voel mij zoveel energieker!

5) Het vermindert stress..

Hoeveel waard is dat? Veel. Minder stress maakt dat je voor jezelf leuker en milder bent, ook naar je omgeving. Ga maar na.

Kortom: Met de neusademhaling heb je een middel tot je beschikking die je niets kost en veel energie oplevert!

Er is zoveel te vertellen over de neusademhaling. In een volgende blog vertel ik meer over dit onderwerp.

Wil jij ook ervaren hoe je meer rendement uit je ademhaling kunt halen? Doe dan mee aan een 5-weekse cursus Mindful Run of Mindful Walk. Binnenkort start ik weer met groepen (max tien deelnemers per groep). Wees welkom. Velen zijn je al voorgegaan!

Voor de precieze data en/of aanmelden klik op www.mindfulrun.nl/monnickendam

Wil je meer info over de inhoud van de cursus? Lees dan verder op https://bewegingopelkniveau.nl/werkwijze/coaching-in-groepsverband/

Hartelijke groet,

Digitale handtekening

Geef een reactie