57 gedachtes over “Ervaringen

 1. Voordat ik de coaching startte, voelde ik mij overbelast, alles voelde teveel en was ontevreden over mezelf. En ik dacht ook dat iedereen ontevreden was over mij.
  Het traject vond ik een fijne ervaring. Ik heb aan alle momenten een goed gevoel overgehouden, ook al waren er soms emoties, kwam er soms verdriet naar boven waardoor het niet altijd even makkelijk was. Maar ik kijk op al die momenten met een goed gevoel terug. Het vertrouwen is weer terug over mezelf én wat ‚ik’ kan. Ik merk dat ik nu meer van een afstandje naar mijn werk kan kijken wanneer er teveel op me afkomt zodat ik weer ruimte krijg om helder na te kunnen denken. En dan de tools die aangereikt zijn, de inzichten die ik nu heb, ik ben daar zo blij mee. Ik kan daar de rest van m’n leven mee voort. In eerdere therapieën en coaching trajecten lag de focus op de details van de problemen en was het vooral praten, face to face binnen vier muren. Daar zat weinig energie in en ik zag er tegenop om naar toe te gaan. Het ‚moest’ van mezelf. Maar eigenlijk heeft het me nooit echt iets opgeleverd en dat is zeker een verschil met nu. De omstandigheden zijn nu niet anders dan toen, maar ik ga ik er anders mee om. Dat is een goed gevoel. En dan de bevlogenheid van Esther, de betrokkenheid, de energie en de positiviteit, ja, het is echt een hele mooie ervaring geweest om met Esther te mogen samenwerken en de coaching van haar te ontvangen.
  Anne.

 2. Rust, acceptatie, kracht en vertrouwen: woorden die op hoog mijn wensenlijstje stonden, maar waar ik een paar maanden geleden voor mijn gevoel nog niet bij kon. Vanaf ons eerste contact heeft Esther mij op verschillende fronten in beweging gezet, zodat o.a. vastgeroeste patronen en denkwijzen werden doorbroken. Zo maakt inmiddels “ik moet..” steeds vaker plaats voor “ik ga..”, ben ik milder naar mezelf en is er meer acceptatie. Heerlijk! Heel dankbaar voor deze waardevolle investering.
  Maayke

 3. Coaching, zou dat wat voor mij zijn? En of dat wat was!! Na in April Esther te hebben gebeld voelde het meteen al goed. Wat een geweldig persoon is dat. Ik kan iedereen die tegen problemen aan loopt op het werk en/of privé haar erg aanraden. Ze neemt de tijd naar je te luisteren en komt exact met juiste duidelijke adviezen. Ze is soms best direct maar dat heeft een zeer positieve uitwerking gehad. Ook op langer termijn is het zo fijn om met haar te werken. Ik ben van een 2 naar een 7 gegaan als ik het een cijfer mocht geven. Ja je (moet) even ruimte maken in je agenda en het heeft een prijskaartje, maar ik zou dit direct weer hebben gedaan!
  Ronald.

 4. Maak de riemen vast als je met Esther in zee gaat: binnen het kortste moment voel je je met haar vertrouwd en gaan ontwikkelingsgesprekken op hoog niveau…messcherp de diepte in.
  Maar laat ze je ook meteen voorwaarts vliegen met gericht advies…on point, to the point. Een fijne competentie van Esther daarbij is dat zij in rust en met een paar rake observaties de uitdagingen van de zakelijke wereld met de persoonlijke wereld weet te verbinden. Zij weet haarfijn wat er speelt in het bedrijfsleven en waar het vaak aan schort: dat de succesvolle ondernemer vaak te druk is met de groei van het bedrijf en de ander…en zichzelf helemaal vergeet. Kortom, gun uzelf een Esther!
  Marian Oudenes.

 5. Toen ik burn-out raakte kreeg ik de kans via mijn werkgever om coaching te volgen bij Esther. Zij geeft een geprotocolleerde behandeling gericht op herstel, samen wandelend of hardlopend in de buitenlucht. Dat is al een geweldig principe omdat je tegelijkertijd buiten en in beweging komt en coaching krijgt.
  Esther is een warme persoonlijkheid die waar nodig ook af kan wijken van de geplande inhoud van de sessie als je bijvoorbeeld vooral een luisterend oor nodig hebt, of te weinig concentratie hebt om nu intensief bezig te zijn met coaching. Wat echt geweldig is, is dat ze in staat is om aan te voelen welke benadering bij jou past. Ze zet zo nodig minder gangbare therapievormen in als dat kan helpen. Het is met recht een traject op maat.
  Heel duidelijk is ook dat het coachingstraject gericht wordt op jou persoonlijk en het vergroten van jouw potentieel. Esther is hierbij een zeer inspirerend persoon. Het heeft nu al als resultaat dat ik niet alleen aan het herstellen ben van een burn-out, maar ook weer bezig ben met persoonlijke groei.
  Lisette, psychiater

 6. Waar zal ik beginnen met het vertellen over mijn fantastische ervaring en avontuur met Esther? Dit is het eerste wat in mij opkomt: Avontuur! Voor mij zijn er zoveel andere perspectieven voor ogen gekomen. … ik ben bij Esther terecht gekomen tijdens (wat bleek) een burn-out. Degene die mijn goed kennen weten dat ik aan deze term niet veel waarde hechtte.. Mijn vrouw heeft een paar jaar geleden in een veel zwaardere burn-out gezeten en daar heeft Esther haar ook helemaal uitgetrokken. Sterker nog, mijn vrouw is daar dusdanig krachtiger uitgekomen, waardoor ze nu ook veel zelfverzekerder in het leven staat.
  Ikzelf denk nu elke dag terug aan onze gesprekken, uitdagingen en de inzichten die Esther mij bood. Mijn gedachtes zijn nu veranderd: Meer loslatend en relativerend. Samengevat ben ik gewoon heel erg blij dat Esther in mijn leven is gekomen en dat ze mijn leven heeft verrijkt. Daar ben en blijf ik haar heel erg dankbaar voor. Dank je wel voor alles. Paul Stönner

 7. Nu een ruime maand geleden mijn laatste sessie gehad nadat ik een aantal maanden daarvoor mijzelf was tegengekomen. En daardoor in contact kwam met Esther. In de 3 maanden die wij doorlopen hebben heeft Esther mij een goede spiegel voorgehouden. Dit resulteerde erin dat ik mijzelf weer heb terug gevonden en dat ik dingen nu heel anders aanpak. De zin ‘werk en prive gescheiden houden’ is tegenwoordig weer helemaal van toepassing. Het actief zijn en werken aan jezelf in de buitenlucht vond ik erg fijn. En iedere sessie verraste Esther mij weer met nieuwe opdrachten die mij steeds weer een andere kijk op het leven gaven. Conclusie die ik kan trekken, is dat de manier hoe Esther mensen leest en begrijpt, je volledig naar een ander niveau kan brengen. Zonder dat je je daar zelf aan het begin van je coaching van bewust bent”. Sebastiaan.

 8. Nadat ik ingestort was op werk met een burn-out wist ik dat er hulp nodig voor was om uit een diep dal te komen. Ik kwam via Meulenberg Training & Coaching in contact met Esther. Na mijn eerste intake had ik een goed en vertrouwd gevoel bij Esther.
  Samen zijn we aan de slag gegaan om weer vertrouwen en bewustwording te krijgen van wat nodig was om weer zin te krijgen in het leven. Door verschillende technieken en tools binnen het traject dat ik met Esther heb doorlopen, heb ik mezelf hervonden met als resultaat een nieuwe ik. Ik realiseer me nu veel meer wat echt belangrijk is in het leven.
  Dicht bij jezelf blijven en vanuit die rust je eigen weg bewandelen en de controle houden over je eigen leven. Het is goed te overwegen wat andere zeggen maar houd het stuur in eigen handen. Deze begeleiding heeft mij rust gebracht en de kracht gegeven om over mijn eigen leven te beslissen van wat belangrijk is! Tijdens en tussen de sessies heb ik weer zin gekregen om leuke dingen te doen en te ondernemen.
  In het begin dacht ik, is dit wel iets voor mij maar na alle sessies kan ik het iedereen aanraden die met problemen rond loopt. Wat Esther betreft, ze geeft je echt het vertrouwen en weet wat er voor nodig is om je weer op de goede pad te krijgen. Esther bedankt voor de afgelopen maanden, je bent een top vrouw in je vakgebied maar zeker ook op het privé vlak!

  Groet Edward

 9. Ik ben zeer dankbaar dat ik het behandeltraject en aansluitend de STI behandeling bij jou Esther, heb mogen doorlopen. Hierdoor ben ik eindelijk bij het punt gekomen waar ik daadwerkelijk kom tot veranderingen bij mijzelf en het veranderen van oude patronen die al lange tijd niet meer voor mij werken. Het is een heftig en spannend traject, waarbij dingen naar boven komen en gebeuren die ik niet had voorzien. Maar het inzicht, het door jou goed aanvoelen, de fijne begeleiding en de altijd aanwezige steun, maken dat ik het vertrouwen heb dat ik nu op mijn juiste koers zit en durf door te zetten. Eindelijk op naar mijn ware zelf, op naar mijn leven en mijn manier van leven! Nogmaals bedankt Esther! Lieve groetjes, Joan

 10. Door mijn Burn-out en een strijd in mijn lijf t.o.v. werk ben ik in contact gekomen met Coach Esther. Ik was zeer sceptisch voor een coach en al helemaal een wandel coach. Ik heb de stap toch gezet omdat ik mij weer vrij wilde voelen van alle dingen waar ik tegenaan liep. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet, mijn leven en denkwijze is veranderd vanuit ontspanning, mij is continu een spiegel voor gehouden wat heel confronterend was. De aanpak heb ik als heel fijn ervaren er zijn mij zeer veel tools aangereikt waar ik ook op de lange termijn nog wat aan heb. Esther is een kundig, gedreven maar vooral vaardig in het overbrengen van alle tools en tricks en daar ben ik haar erg dankbaar voor. Bart

 11. Toen ik met Esther in contact kwam, was ik op zoek naar een ondernemerscoach die mij kon begeleiden bij het hervinden van rust, energie en voldoening. Ik ging vanuit gedrevenheid en ambitie met regelmaat over mijn grenzen heen en dat kostte veel energie. Het was nodig om een aantal vastgeroeste patronen in mijn werk en dagelijks leven te doorbreken. Patronen die lang goed voor mij hadden gewerkt, maar mij de laatste tijd steeds meer in de weg zaten tot het punt dat ik mij besefte dat ik het roer echt om wilde gooien.
  Tijdens het intakegesprek spraken de pragmatische en positieve insteek van Esther en de combinatie van beweging en buitenlucht mij direct aan. Met open vizier ben ik met het coachingstraject gestart. Drie maanden later kijk ik tevreden en voldaan terug en kan ik zeggen dat het resultaat mijn verwachtingen heeft overtroffen.
  Met de focus op een gezonde ademhaling en reflecterende gesprekken werden de eerste stappen naar verbetering al snel gezet. Esther heeft me regelmatig een spiegel voorgehouden, waardoor het mogelijk werd om los te komen van vaste denkpatronen en gewoonten. Er was onder meer aandacht voor het milder oordelen over jezelf, jezelf de tijd gunnen om weer op te laden en een goede balans vinden in zaken die je energie geven of energie kosten. Daarnaast leerde ik technieken vanuit o.a. NLP en mindfulness die mij helpen om bewustere keuzes te maken en positieve energie vast te houden of te hervinden.
  Gedurende het traject heb ik meer rust in het hoofd, acceptatie en positiviteit gevonden en ben ik mij bewuster geworden van de manier waarop ik mijn werk en leven voortaan wil inrichten. Een vicieuze cirkel is hierdoor doorbroken en ik heb meer grip gekregen op mijn tijdsindeling en rustmomenten. Esther, bedankt voor je begeleiding, oprechte interesse en reflectie. Jiska

 12. Als ik zie waar ik vandaan kom? Ik zat vast, was over mijn grenzen gegaan, alle energie was weg. De oefeningen tijdens de sessies bij Esther, de opbouw, de tools om dagelijks toe te passen en de reflecterende gesprekken hebben mij gebracht waar ik nu ben. Ik bemerk veel meer rust, ruimte en hernieuwde energie. Waarbij ik kan zeggen dat ik in relatief korte tijd tot mezelf en in balans ben gekomen. Ik zal de waardevolle tools zeker blijven gebruiken om deze balans ook in de toekomst vast te houden als de dagen weer drukker worden. Super fijn dat de coaching in de buitenlucht was, in de mooie omgeving van Monnickendam. En dan het verslag na elke sessie, voor nu heel bruikbaar, maar ook voor straks om nog eens terug te lezen en terug te kijken op deze leerzame periode.

 13. Na een periode van twijfelen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik een individueel coachingstraject met Esther gestart. Dit, omdat ik het erg lastig vind om los te laten. Door middel van in de buitenlucht zijn, te wandelen, fietsen, praten, mediteren, yoga en NLP oefeningen te doen, is het mij gelukt om meer te genieten in het hier en nu. Daarmee ook ‘los’ te laten waar ik niets mee hoef. Maar ook vaker naar buiten te gaan, meer te bewegen en zelfs 10 minuten per dag te mediteren! Esther is een geweldige, empathische, lieve en kundige coach! Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om zoveel relaxter in het leven te staan, maar door haar liefdevolle hulp is het toch echt gelukt..

 14. Toen ik voor de tweede keer in een burn-out terechtkwam, voelde ik dat ik goede en professionele hulp nodig had om écht beter te worden. Esther werd mijn coach. Nog voordat het traject officieel werd goedgekeurd door mijn werkgever, hielp Esther mij telefonisch op weg. En, was zij betrokken bij een gesprek met mijn leidinggevende. Wat geweldig lief! Ze was op dat moment mijn rots in de branding. Ook in de periode daarna had ik heel veel aan Esther, de oefeningen en de gesprekken. En nog, want gelukkig mag het traject worden verlengd. Esther is open, direct, realistisch, warm en professioneel. Ze kan goed aanvoelen wat iemand nodig heeft en dat is fijn als je in een situatie zit waarbij je dat zelf niet zo goed kunt bedenken of voelen. Ik heb nu, met nog vijf of zes sessie te gaan, al zoveel geleerd! Geleerd over mezelf maar ook het leren toepassen van handvatten om angst, onzekerheid en een hardnekkig brein onder controle te krijgen. Stapje voor stapje, niet te snel willen en met een glimlach (geleerd van Esther 😉). Een glimlach en een knuffel voor jou Esther, je bent een top coach en mens!

 15. Teamleider uit een ziekenhuis:
  Lieve Esther,
  Bedankt voor de afgelopen maanden. Als ik terug kijk naar hoe ik begon en waar ik nu sta ben ik best wel trots. Ik heb nu écht voor mezelf gekozen. Tuurlijk liggen er gevaren op de loer, maar ik ga ze met een stuk meer zelfvertrouwen aan.
  Heel erg bedankt en blijf doen waar je zo goed in bent😊.

 16. Na het volgen van het coachingstraject bij Esther voel ik dat ik rust heb, zelfs meer zelfvertrouwen. Ik ben nu ok en tevreden met mezelf en daardoor functioneer ik weer op een goede manier als teamleider bij de GGZ. Zo ben ik onder andere minder krampachtig in mijn werk, kan ik weer goed keuzes maken. Hoofd en bijzaken kan ik beter scheiden. Ik leef, handel nu veel meer vanuit intuïtie en laat de teugels meer vieren. Ik spring pas in wanneer het echt nodig is. Ik ga nu ontspannen naar mijn werk en vertrek einde dag ook ontspannen. Zo fijn. Ik werk nu met plezier en weet nu wat ik zelf kan doen om in mijn functie ontspannen te zijn. Vanuit die ontspanning kan ik de kracht en de kwaliteiten die ik heb inzetten zodat ik mijn werk goed kan doen. Ik merk trouwens ook dat ik meer tijd heb, ook in mijn vrije tijd. En dat voelt goed! Ik ben blij dat ik het traject heb gevolgd. Dit zou iedereen aangeboden mogen krijgen.
  Het buiten wandelen, twee uur lang aandacht (en dus geen tijdsdruk) voor alles wat nodig is. Zo blij dat dit buiten was. Binnen aan een bureau voelt rationeler en nu is het meer holistisch. Het maakt dat alles makkelijker bespreekbaar wordt.

 17. Een teamleider van een ziekenhuis: “Er was geen beter moment om te starten met dit coachingstraject. Toen ik thuis kwam te zitten, wist ik niet waar ik moest beginnen. Ik wist wel dat er iets niet goed zat, ik belandde namelijk steeds huilend op mijn werk en wist dat er iets moest gebeuren, maar wat precies?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  Ik ben dan ook dankbaar voor dit traject. Als ik kijk naar de doelen die we aan het begin hebben gesteld en wat we hebben bereikt? Ik kan de meeste afstrepen. Ik heb er vertrouwen in dat de keuzes die ik in de toekomst maak, veel meer o.b.v eigen regie zijn. I.t.t wat ik eerder deed: keuzes maken o.b.v. wat goed is voor de ander, of doen wat anderen graag willen dat ik doe. Alle oefeningen binnen het traject gaven mij zoveel helderheid. M.b.t. mijn functie het inzicht in waar ik tegenop keek, waar ik tegenaan liep en wat ik graag zou willen. Voor thuis het inzicht dat ik meer tijd mag nemen voor mezelf. En ook graag meer onderdeel wil zijn van het leven van mijn kinderen. Daarnaast wil ik graag 3 dgn werken: voldoening ervaren, mij nuttig voelen, mijn kennis en kunde inzetten. Ik ben heel erg tevreden over dit traject”.

 18. In augustus van 2018 las ik een artikel van Esther van der Salm over haar manier van coachen: individuele coaching in de buitenlucht waarbij bewegen, gesprek en verschillende mindfulness- en NLP-oefeningen worden afgewisseld. Iets in mij voelde meteen een ‘JA, dit is wat ik nu nodig heb’. Op dat moment zat ik al een tijdje vast in mijn leven: aan de buitenkant leek alles heel goed, ik had net een nieuwe baan, prive verliep alles goed, waarom voelde ik mij dan toch zo onrustig en waarom bleef mijn hoofd zo vol met gedachten en voelde mijn lijf vaak zo gespannen? Na een kennismakingsgesprek met Esther voelde ik weer meteen een ‘JA!’. Ik besloot om de uitdaging aan te gaan en startte met een individueel coachingstraject met zes sessies. Ik genoot van de momenten samen met Esther. Zij luisterde zo goed, spiegelde waar nodig en gaf mij de ruimte om te voelen wat ik nodig had. Na elke sessie ontving ik via de mail een uitgebreid verslag van de dingen die we hadden gedaan, waren besproken, de inzichten die ik daarbij had opgedaan en enkele kleine huiswerkopdrachten. Bij elke mail stuurde Esther ook een paar foto’s mee die zij tijdens de sessie van mij en van de natuur had gemaakt, zo mooi en waardevol.
  Er kwamen veel inzichten bij mij naar boven en door Esther leerde ik mezelf weer wat toestemming te geven om te mogen voelen en heel voorzichtig te kijken naar deze gevoelens. Tijdens het coachingstraject was er een magisch moment waarop ik voelde dat mijn vlammetje diep van binnen weer wat ging branden. Na een wandeling gingen we samen op een strandje zitten op het Hemmeland. Esther vroeg mij waar ik nu echt blij van werd en zei: “Stel dat alles mogelijk is, wat zou je dan willen gaan doen?” Ze tekende een cirkel in het zand met daarin mijn wensen en verlangens. Ik voelde de energie borrelen in mijn lijf…
  Het zaadje is op dat moment geplant. Onder de grond is het zaadje zich gaan ontkiemen. Het bleef nog een tijdje onder de grond liggen, maar ik voelde het zaadje daar liggen en dat gaf vertrouwen genoeg om het proces aan te gaan en te gaan voor mijn dromen en verlangens.
  Ruim twee jaar later ontmoet ik Esther weer. We hadden afgesproken om nog een keer samen te gaan wandelen op het Hemmeland en te kletsen met elkaar. We gaan weer op hetzelfde strandje zitten. Ik vertel aan Esther hoe het mij mij gaat: het gaat heel goed met mij. Ik heb leren voelen, mijn innerlijke kracht ontdekt en ik heb de stap genomen om mijn baan op te zeggen en te gaan voor mijn droom. Ik ben heel dankbaar voor het proces dat ik heb mogen doormaken, mede dankzij het zaadje dat ik samen met Esther heb geplant. Remke

 19. Als ik naar mezelf kijk en mezelf nu vergelijk met een half jaar geleden dan merk ik dat ik veel meer rust in mijn hoofd heb, rust in mijzelf. Dus veel meer balans heb gevonden. Ik merk ook dat wanneer er nu stress in mijn leven is om wat voor reden dan ook dat ik daar vele malen beter mee kan omgaan. Dus ik blijf er niet meer in hangen, ik maal niet meer. Ik zet nu tools in die mij rustig en kalm maken.
  Met betrekking tot mijn perfectionisme -dat echt wel een ding was en nog steeds een valkuil is-, merk ik dat dat is veranderd. Een ‚8’ is nu ook goed en voelt ook goed. Het voelt zelfs beter. En daar ben ik mij bewust van en dat is fijn. De lat ligt dus minder hoog.
  Wat ik ook merk en voel dat het belangrijk is om mezelf meer zelfliefde te geven, zelfcompassie. Dat maakt dat ik milder voor mezelf ben, meer tevredenheid voel. Ik merk dat ik dit nu ook kan inzetten richting anderen waardoor ik mij nu beter kan verbinden met de ander. Het coachingstraject is mij heel goed bevallen. Juist vanwege het feit dat het buiten is waardoor ik mij meer relaxed, ontspannen voelde en meer in contact met mijzelf kon zijn. Ik heb meer kunnen ervaren vanuit mijn gevoel, wat maakte dat we meer tot de kern zijn gekomen. De aanpak voelt minder statisch ten opzichte van de eerdere begeleiding.
  Ook de band en verbinding met Esther is beter dan ik met de therapeut had. Ik heb het gevoel dat ik mij bij Esther meer mezelf kon zijn. Dat komt ook door de omgeving buiten waarbij je elkaar niet aldoor aankijkt zoals dat wel gebeurt binnen vier muren aan een bureau bij de therapeut. Dat voelde echt anders.
  De geleerde tools en handvatten in het traject met Esther zijn intensief maar praktisch waardoor ik het geleerde daadwerkelijk kan toepassen, op werk én thuis. Inge

 20. Na een jaar vol verlies en verdriet ging het niet zo goed met mij. Ik heb eerder een burn-out gehad doordat mijn werk veel van mijn energie vroeg. Ik voelde tot een paar maanden geleden dat ik door werksituaties en privé omstandigheden weer terugviel. Ik wilde dit niet meer. Ik kreeg de kans vanuit mijn werk om een coachingstraject te mogen starten bij Esther.
  Wat een reis heb ik gemaakt en wat ben ik trots op alle inzichten en mijn grens die ik nu herken. Een goede ademhaling speelde daarbij een grote rol. Trots dat ik door weer en wind 2 uur lang samen met Esther mijn verleden kon verwerken. Op een manier waardoor ik dat nu eindelijk een plek heb kunnen geven. Door alle oefeningen, het bewegen, de gesprekken en mij een spiegel voor te houden, heb ik geleerd in mezelf te geloven en bij mezelf te blijven. Ik kan iedereen de Mindful coaching van Esther aanbevelen. Ze is zo een oprecht lief en eerlijk mens, ze zal nog veel mensen hier mee helpen. Ik ben haar ontzettend dankbaar en prijs mij een gelukkig mens dat ik dit traject bij haar heb mogen volgen.
  Hanneke.

 21. “Ik ben een vrouw van middelbare leeftijd en kamp al jaren met soms hevige depressieve klachten, alles is dan zwart-wit. Ik vond het leven af en toe niet meer leuk en gebruikte 15 jaar lang medicijnen, sinds 3 jaar niet meer. In het verleden had ik vaak hulp maar de depressieve klachten kwamen steeds terug .
  Mijn dochter vertelde over Beweging op elk niveau van Esther van der Salm. Ze vertelde dat het individuele coaching in de buitenlucht was, dat klonk mij prettig in de oren. Na erover nagedacht te hebben, zocht ik contact met Esther en maakte een afspraak. Er was gelijk een klik. Esther is een lieve warme vrouw, zonder oordeel. Ik leerde van haar verschillende tools waar ik direct wat mee kon. Soms ging het een stapje vooruit en de keer daarna was het weer vervelend. Maar gaandeweg kreeg ik wel het gevoel dat ik vooruitging. Elke keer andere oefeningen, het was leerzaam. Esther maakte me ook heel bewust van de omgeving en de zintuigen. De laatste twee sessies ging het opwaarts, was het leven weer wat leuker en kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik er controle over kreeg. Esther heeft mij voorgehouden dat je altijd een keuze hebt met wat je doet. Vooral de NLP oefeningen waren bijzonder.
  Het traject zit erop. Esther hartelijk bedankt voor je warmte en aandacht, ik zal je missen. Ik ben van een 1 naar een 8 gegaan, dus vele stappen vooruit. Het zal misschien een keer een 7 worden, maar ik zal steeds de aantekeningen die Esther heeft gegeven, blijven gebruiken. Mijn leven is waardevoller geworden, ik ben gelukkiger en meer tevreden met mezelf. Ik zou het een ieder aanraden, een waardevol cadeau voor jezelf. Veel goeds voor een ieder, je verdient het. Barbara

 22. Na de zomervakantie merkte ik dat ik zo niet langer door kon gaan. Mijn jongens zouden allebei aan een belangrijk schooljaar beginnen (groep 3 en groep 8) en ik mocht niet verder afglijden. Ik was bang dat ik weer in een depressie zat. Ik had nergens zin in, was moe, futloos, niet vooruit te branden, zelfs de dingen die ik normaal gesproken leuk vond, deed ik niet meer. Ik trok me terug van de mensen om mij heen en deed alleen de dingen die in mijn ogen moesten, zoals naar mijn werk in het ziekenhuis gaan en voor de kinderen zorgen. Ik leefde op de automatische piloot. Via mijn huisarts, praktijkondersteuner en een intakegesprek bij Arkin BasisGGZ bleek dat het geen depressie was. Ik zat eerder tegen een burn-out aan. Begin november 2019 kwam ik via mijn leidinggevende in contact met Esther en zijn we met het individuele coaching traject gestart. Er bleek nogal wat oud zeer te zitten en ik stond al lange tijd in de overlevingsstand. Ik praat niet graag over mijn gevoel en sta hier niet graag bij stil, maar in de loop der jaren heb ik gemerkt dat het toch wel belangrijk is. Door gesprekken met Esther en oefeningen ben ik weer meer in contact gekomen met mijn gevoel en weet ik weer wat ik wil en wie ik ben. Nu lukt het weer minder vanuit mijn hoofd en meer vanuit mijn hart (met liefde) te leven. De NLP oefeningen maakten veel indruk op mij. Ook plan ik weer bewust tijd voor mezelf. Esther is een hele lieve, warme vrouw. Ik voel me veilig bij haar en vertrouw haar volledig.
  Brigitta

 23. Getipt door een vriend kwam ik op de website van Esther terecht. Ik ben graag buiten, sport ook graag buiten dus wat is beter dan een coachingstraject buiten, dacht ik! Ik had nog geen burn-out maar liep zowel in mijn werk als privé wel tegen een aantal dingen aan. Ik wilde daarom met mezelf aan de slag, een en ander op een rijtje zetten en wellicht wat knopen doorhakken. Al direct na onze eerste kennismaking voelde ik dat ik hier graag samen met Esther aan wilde werken. Wat een fijn, warm en ontzettend lieve vrouw is Esther. Ze oordeelt niet, is kritisch en legt de vinger op de soms zere plek. Door weer en wind gingen we elke 2 weken aan de slag, wandelend of hardlopen. Samen ontdekten we waarmee ik op dat moment aan de slag wilde. Het was niet altijd even makkelijk. Het was confronterend en soms emotioneel. Een paar jaar geleden had ik al coaching gehad, traditioneel binnen vier muren op een bank. Maar dit met Esther was totaal anders en heeft me uiteindelijk ook meer gebracht. Inzichten en patronen uit het verleden werden opeens helder. Met sommige zaken ga ik nog aan de slag, andere zaken mogen er zijn en behoeven geen aandacht meer. Zo vallen puzzelstukjes op zijn plek en herkende ik bepaalde patronen. Ik ontdekte waarom ik doe wat ik doe. Ik heb geleerd liever voor mezelf te zijn en niet alle ballen in de lucht te “moeten” willen houden. Ik maak sindsdien ook andere keuzes. De methode van Esther heeft hier erg goed bij geholpen. 
  En toen kwam de Corona crisis waar we nu middenin zitten. Met het hele gezin thuis, als moeder van, vrouw van, dochter van, vriendin van en als juf erbij weer in een spagaat. En nu geen uitvluchten hebben. De eerste week thuis met z’n allen was een harde dobber, ik viel terug in het oude patroon van alles op mijn schouders nemen. Ik voelde gelijk dat als ik zo zou doorgaan, dit niet goed ging. Ik ben straks weer toe aan een coach, ging door mijn hoofd. Maar ik heb mezelf herpakt, geaccepteerd dat het even anders is dan anders en zo een nieuwe weg gevonden. Ik heb uitgesproken waar ik behoefte aan heb. En kon voor mijn werk een nieuwe modus vinden door nu snel een en ander anders te organiseren. De coaching van Esther heeft hier zeker positief aan bijgedragen. Ik heb veel eerder geluisterd naar mijn lijf en mijn gevoel en daar ook direct naar gehandeld. Ik ben Esther zeer dankbaar hiervoor en zal het iedereen aanraden. Heb je de ruimte in je hoofd om met jezelf aan de slag te gaan, twijfel niet en bel Esther! 
  Jessica

 24. Ik zag Esther van der Salm op Facebook voorbijkomen en wat zij doet sprak mij aan.
  Ik zat in een depressie had nergens meer zin in. Vertrouwde niemand meer. Was moe, erg emotioneel. Betrok alles op mezelf. Was mezelf helemaal kwijt. Zat het liefst thuis. Ik had al vele therapieën en dergelijke geprobeerd maar kwam niet veel verder. Ik wist eigenlijk niet meer hoe ik hier ooit uit moest komen.
  Door Esther haar aanpak ben ik weer meer in evenwicht. Ongelofelijk. Ben ik meer bezig met wat echt belangrijk is en heb ik geleerd dat ik los mag laten en vertrouwen mag hebben. De gesprekken met Esther in de buitenlucht waren erg fijn maar ook confronterend en heftig. Ik heb veel aan het dankboek en de meditaties. Ik heb weer zin om dingen te ondernemen. En kan weer functioneren op mijn werk door de praktische handvatten die ik heb gekregen. Ik ben mij meer bewust van wat ik zeg, doe en de gevolgen daarvan.
  Ik ben er nog niet. Maar ben zeker op de goede weg. En neem elke dag bewust even de tijd voor mezelf. Ik merk dat dat mij goed doet en dat ik dat nodig heb. Simone

 25. Eind oktober 2019 ben ik gestart met individuele coaching in de buitenlucht door Esther. Ik had eerder meegedaan aan Mindful Run in groepsverband en door de positieve ervaring hiermee en de signalen die Esther bij mij opmerkte, ben ik met individuele coaching in de buitenlucht gestart. Waar ik tegenaan liep was de sores van het samengestelde gezin. Niet iedereen vindt elkaar aardig en accepteert elkaar. Ik voelde mezelf aldoor tussen 2 vuren in staan. Dit had tot gevolg dat normaal functioneren veel moeite kostte, ik werd passief, kon mij slecht concentreren op mijn werk en maakte fouten. De problemen met mijn kinderen waren er al voordat ik mijn huidige partner leerde kennen. Het is moeilijk voor mij om te accepteren, maar het geeft mij wel meer rust om los te laten en niet meer aan de ‘voorwaarden’ van mijn oudste te voldoen. We zien elkaar hierdoor minder maar ik vertrouw erop dat dat te zijner tijd weer goedkomt.
  Sinds januari heb ik gelukkig weer een nieuwe baan, hier heb ik het tot nu toe erg naar mijn zin. Ik merk dat ik mij door de coaching nu beter kan focussen, mezelf de tijd gun om mijn werk na te kijken voordat ik het uit handen geef. Door de coaching van Esther ben ik gaan inzien dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven met mijn huidige partner. Mijn kinderen zijn volwassen en zij zijn verantwoordelijk voor zichzelf, voor hun eigen leven. De deur staat altijd voor hen open waarbij wederzijds respect de enige stelregel is.
  Van de coaching van Esther heb ik geleerd om meer verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen handelen. Door nu stelling te nemen en mezelf geen slachtoffer meer te voelen, is er weer ruimte voor leuke dingen. Door de tools die Esther heeft gegeven, waaronder een weekplanning maken en in het dankboek schrijven, heb ik meer rust, regie en voel ik mij meer ontspannen en tevreden, waardoor ik me ook beter kan concentreren op mijn werk. Het wandelen en de gesprekken in de buitenlucht is een goede manier om in te zien wat werkt en dit heeft mij weer op weg geholpen. Ik heb weer richting en dat is mij heel veel waard. Ik ben er nog niet helemaal, maar met deze tools kan ik in ieder geval vooruit!
  Harry

 26. De afspraak met mijn huisarts was al gemaakt toen ik op Facebook een artikel van Esther voorbij zag komen. Ik zat tegen een burn-out aan en was al een tijd behoorlijk somber. Ik wilde aan de huisarts antidepressiva vragen en/of een verwijzing naar de psycholoog. Dat traject had ik al eerder doorlopen, zonder blijvend resultaat.
  Esther’s aanpak was anders, zo las ik in het artikel. Coaching door middel van lopen in de buitenlucht. Eigenlijk totaal buiten mijn comfort zone. Ik ben niet sportief en ga liever overal met de auto naar toe. Toch was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en ik besloot een afspraak voor een intakegesprek te maken. Een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. De eerste sessie was voor mij onwennig, zo’n andere benadering dan ik gewend was. Esther deelde heel subtiel speldenprikjes uit waardoor ik aan het denken ben gezet over mezelf. Regen en wind heb ik getrotseerd omdat ik voelde dat het me zo goed deed. Tijdens een van de laatste sessies liet Esther de term ‘prinses op de erwt’ vallen. Als ze dit aan het begin had gedaan was ik waarschijnlijk beledigd geweest. Maar door alle inzichten die Esther me heeft gegeven heb ik mezelf leren kennen. Ze heeft mij op haar eigen wijze en heel subtiel ‘een schop onder m’n kont’ gegeven. Mij in laten zien dat ik oud en wijs genoeg ben om mijn verantwoordelijkheid te nemen en niet in de slachtofferrol te blijven zitten. Ik ben een ander mens geworden, veel positiever en met meer zelfvertrouwen. Een coachingstraject kan ik dan ook iedereen aanraden. Manon

 27. Na een jaar van onrust in mijn hoofd en gejaagdheid in mijn lijf heb ik de knoop doorgehakt en een afspraak met Esther gemaakt. Esther heeft een warme persoonlijkheid. We hebben zes sessies gewandeld in Monnickendam. Na de eerste sessie liet ze me voelen hoe t is om de natuurlijke begrenzer te herkennen. Loophouding en ook vooral het inzien hoe mooi en rustgevend de natuur kan zijn.
  Ik was een beetje sceptisch over de bodyscan en meditaties, maar wat heb ik daar elke keer mijn rust in gevonden. Door oefeningen thuis te doen en al haar tips op te volgen voel ik me stukken beter in mijn vel. Doe dingen op een rustigere manier en kan genieten van de dingen om me heen. Ik heb veel gehad aan je Esther. Jij liet me inzien dat ‘ik’ er ook nog ben!

 28. Voordat ik Esther leerde kennen en mij opgaf voor het individuele coachingstraject, had ik niet zo heel veel met mindfulness. In mijn hoofd was het vol met zorgen over werk en thuis, en er was simpelweg geen ruimte om na te denken over mindfulness. En toch begon ik met het traject, want sessies in de buitenlucht spraken mij heel erg aan. Ik wilde niet in een kamertje op zoek naar vragen en antwoorden, maar dit in de natuur doen en tegelijkertijd wandelen. Gewoon twee uur lopen, of het nou regende of niet, de boel loslaten en zien wat er komt, bleek effectief. Esther nam de leiding, we praatten, wandelden of fietsten, deden oefeningen die voor mij passend waren. Maatwerk oefeningen die ik langzaam maar zeker ging zien als persoonlijke bruikbare tools. En gaandeweg het traject kon ik weer rust en ruimte in mijn hoofd toelaten, niet meer zoveel broeden en zorgen maken. Mijn hoofd vrijmaken, vertrouwen op mijn eigen kracht. Ik heb door Esther vooral geleerd hoe ik voor mezelf kan (blijven) zorgen, een hele waardevolle ervaring!
  June.

 29. Een lange periode van tobben, wikken en wegen met bijna alles in mijn leven, bracht mij een coach met wie ik al bewegend, in en met ruimte, evenwicht kon gaan ervaren. Intuïtief koos ik voor Esther van der Salm, op basis van haar uitstraling en sportieve geschiedenis. Ik voelde overeenkomsten en verschillen waar ik mezelf mee zou kunnen ‘voeden’, zo voelde het besluit haar als coach te vragen.
  Vanaf het eerste moment werd ik bevestigd en zelfs overstegen in mijn verwachtingen. Een bron aan levensechte, ongekunstelde, pure en eerlijke sturing kwam gedurende de sessies op mij af, waarin de tijd leek te vliegen.
  Alles wat voor mij van belang was op het gebied van moederschap, alleenstaand-ouderschap, partnerschap, zelfliefde, vrouw-zijn, grenzen, communicatie heb ik mogen opslurpen. De woorden resoneren na die ik nog niet heb kunnen vatten in het hier, nu, daar en straks. Het zijn geen trucjes die ze aanleert, geen geknutsel, geen rommeligheid. Ze is concreet, zuiver, echt, zonder franjes met een groot hart en een beeldschoon vermogen mensen in beweging te krijgen op elk niveau van het bestaan.
  Dagny.

 30. Na een periode van twijfelen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik een individueel coachingstraject met Esther gestart.
  Dit, omdat ik het erg lastig vind om los te laten. Door middel van in de buitenlucht zijn, te wandelen, fietsen, praten, mediteren, yoga oefeningen te doen en NLP oefeningen, is het mij gelukt om meer te genieten in het hier en nu. Maar ook vaker naar buiten te gaan, meer te bewegen en zelfs 10 minuten per dag te mediteren!
  Esther is een geweldige, empathische, lieve en kundige coach! Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om zoveel relaxter in het leven te staan, maar door haar liefdevolle hulp is het toch echt gelukt….

  Lieke

 31. Een heftige ervaring op mijn werk in de zorg maakte me duidelijk dat ik de afgelopen jaren mezelf voorbij was gelopen. Ik kwam niet meer tot rust, voelde continu stress, blokkades en was mijn concentratie kwijtgeraakt. Kortom, chaos in mijn hoofd en daardoor lichamelijke onrust. Ik kreeg de mogelijkheid om, via mijn werk, individuele coaching te gaan doen bij Esther. Ik had haar al leren kennen bij een 5-weekse Mindful Walk cursus met collega’s van het ziekenhuis.
  We spraken af voor een verdere kennismaking, waarbij Esther duidelijk aangaf wat de coaching zou inhouden. Na dat eerste gesprek heb ik mijn doelen vastgesteld en zijn daarna samen aan de slag gegaan. Ik merkte hoe fijn het is om te bewegen in de buitenlucht. Wandelen en fietsen, allemaal in een tempo dat bij mij past en stilstaan bij wat belangrijk is voor mij en waarom.
  Esther heeft me in de sessies niet alleen een aantal dingen geleerd, zoals de neusademhaling en meditatie. Ze heeft me een spiegel voorgehouden, me laten nadenken over wat belangrijk voor mij is en mij geholpen om blokkerende gedachten en emoties om te buigen naar positieve gevoelens. Op een natuurlijke manier ben ik daardoor weer meer mezelf geworden, heb ik weer rust gevonden en voel ik mij in balans. Ik kan nu vanuit het moment leven, werken en tevreden zijn met mezelf. Rust in mijn hoofd en lichaam.
  Esther heeft met haar manier van coaching mij weer inspiratie gegeven dát te gaan doen waar ik sterk in ben en vooral om van mezelf te houden. Wat ik van Esther heb meegekregen kan ik ook in de toekomst blijven gebruiken om in balans te blijven. Ze doet dit op een heel prettige manier en ik heb veel van haar geleerd.
  Dankjewel Esther! Corinne

 32. Ik werk bij een grote bank en had sinds langere tijd last van vermoeidheid, sliep slecht, had concentratieproblemen en was vaak mentaal afwezig. Mijn lichaam begon signalen af te geven dat het niet goed ging. Op mijn werk zocht ik veel meer uitdaging en het lukte me maar niet geconcentreerd te werken. In een lokaal krantje las ik bij toeval over Esther en haar coaching methode. We maakten een afspraak voor een intakegesprek en vervolgens besloot ik een individueel coachingstraject te volgen. Voordat we startten stelden we mijn doelen vast en daarna spraken we elke week af in de buitenlucht. Tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen stelde Esther vragen, luisterde ze aandachtig en leerde ze mij tools die ik direct kon toepassen. De uitleg was duidelijk, geduldig en vanuit het hart. Langzaam werd ik mij bewust waarom mijn lichaam in de periode hiervoor tegenstribbelde.
  Esther heeft mij een andere manier van ademhalen geleerd. We mediteerden en deden onder andere de bodyscan. Ze coachte mij om weer de regie te nemen over mijn agenda. De bewustwording van mijn energievreters en hoe deze te neutraliseren is voor mij belangrijk. Het leidt tot rust in mijn hoofd en lichaam. Esther coachte mij om meer vanuit mijn hart te leven en minder vanuit mijn hoofd.
  Esther is deskundig en stelde een professioneel coachingstraject samen die afgestemd was op mijn doelen. Ze stelde scherpe vragen en reflecteerde, wat mooi bijdroeg -en nog steeds bijdraagt- aan mijn bewustwording. Ze daagde mij ook uit buiten mijn comfortzone te stappen, zonder grote druk. Ik ben zeer dankbaar dat Esther met haar coachingstraject op mijn pad is gekomen! Zoveel geleerd in zo’n korte tijd! Met de rust in mijn hoofd en een heldere geest ga ik nu werken aan de volgende stap in mijn carrière.
  Ruben

 33. Via de huisarts ben ik vanwege mijn aanhoudende burn-out klachten gewezen op Esther en haar werkwijze. Na een leuk gesprek met Esther zijn we het individuele traject gestart. Het voelde goed om weer in beweging te komen en zo veel in de buitenlucht te zijn, weer of geen weer. Esther heeft mij laten ervaren dat je met behulp van de neusademhaling je kan inspannen én binnen je grenzen kan blijven.
  Gedurende het traject lukte het ook steeds beter door middel van de verschillende oefeningen me te ontspannen. Tevens hield Esther mij regelmatig een spiegel voor, wat verhelderend werkte. Ik heb weer het vertrouwen gekregen om meer te bewegen zonder over mijn grenzen te gaan. Ik heb nog wel een weg te gaan, maar er zit weer een stijgende lijn in en ik ga de tools van Esther zeker voortzetten.
  Inge

 34. Net voordat ik in contact kwam met Esther liep ik zowel op werk, als op persoonlijk gebied vast. Ik wist niet meer wie ik was, waar ik voor stond en wat ik nou eigenlijk voelde. Het mooiste wat ik tijdens dit traject heb geleerd, is dat ik voel dat ik er niet alleen voor sta. Het heeft mij geleerd waar mijn grenzen liggen, deze en mezelf te respecteren. Langzaam maar zeker durf ik mijn masker af te zetten en te laten zien wie ik ben en wat ik echt voel. Dat voelt bevrijdend. Dit was mij zonder Esther niet gelukt en daar ben ik haar enorm dankbaar voor. Dit individuele coachingstraject is eigenlijk voor iedereen een aanrader die op zoek is naar ondersteuning. De natuur als omgeving en de buitenlucht maken het laagdrempelig. Zeker voor mensen zoals ik veel effectiever dan de traditionele manier van psychologische gespreksvoering.
  Ook heel fijn was dat Esther na iedere sessie een terugkoppeling gaf via de mail (met foto’s), zodat ook thuis de sessie nog doorwerkt. Dat zij mij ook aan het hardlopen heeft gekregen, is iets wat ik van tevoren niet had verwacht dat ik dat zou kunnen. Tijdens de sessies ervoer ik Esther als iemand die daadwerkelijk naar je luistert, oprechte aandacht geeft en samen met jou op zoek gaat naar hoe jij verder komt. Dankjewel Esther !
  Roos

 35. Omdat ik vast liep met mijn gevoel en verder wilde weten wie ik ben en wat ik wil, heb ik Esther een mail gestuurd. Al snel belde zij om een ontmoeting te plannen. Ons gesprek ging over wat ik wilde en waar ik tegenaan liep. Ik heb in het verleden helaas veel meegemaakt en liep elke keer vast. En zo ben ik het individuele coachingstraject met Esther aangegaan. Ik heb nu 6x een sessie gehad. Wat ben ik daardoor sterker geworden, geen nare dromen meer. Acceptatie en weer van jezelf kunnen houden, wat een bijzonder traject. Rust in mijn hoofd en hart. Weten dat ook ik er mag zijn voelt zo fijn. Samen buiten zijn, sporten en vertrouwen op je zintuigen. Esther weet elke keer weer precies de snaar te raken en geeft je tips om daar weer verder mee om te gaan. Tijd voor jezelf nemen en rond lopen met een glimlach, dit wil toch iedereen!!! Esther je bent een topper en vrouw met een enorm goed hart. Wat heb ik al veel geleerd van je, dank je wel 😘
  Liefs Fien

 36. Ik vond de vorm van het individuele coachingstraject heel prettig en laagdrempelig. Ik denk dat je, al lopend en pratend in de buitenlucht, sneller en dichterbij de kern komt dan dat je bij een psycholoog in een kamertje zit.
  De afwisseling tussen gesprekken, stilte en oefeningen, inspanning en ontspanning vond ik erg prettig. Het meest waardevolle moment vond ik de fotokaarten die ik heb uitgekozen. Zo bijzonder dat deze zo treffend mijn reis laten zien! Ik had geen betere kaarten kunnen trekken. Ik heb veel bruikbare tools van Esther gekregen en nu begint het eigenlijk pas. Ik ga ontdekken hoe ik deze verschillende gereedschappen kan toepassen zodat er een beter evenwicht ontstaat tussen inspanning en ontspanning, vasthouden en loslaten. Ik heb er alle vertrouwen in dat me dat gaat lukken.
  Het “ont-moeten” is nog iedere dag een uitdaging, maar het voelt nu al prettiger. Ik ervaar meer rust en ruimte in mijn hoofd. Ben beter in staat om weloverwogen keuzes te maken, regelmatig voor mezelf te kiezen en dat voelt goed. Ook slaap ik beter en alleen daardoor al ervaar ik meer energie. Dank Esther, voor alle goede gesprekken en mooie inzichten!
  Denise

 37. Op het moment dat ik uitviel met burn-out klachten, ben ik mij na een tijdje gaan oriënteren op een coachingstraject. Ik wist dat het in ieder geval moest voldoen aan drie voorwaarden, namelijk bewegen, buiten zijn en op individuele basis. Na een zoektocht op internet en het lezen van positieve berichten over Esther, heb ik haar gebeld en hebben we een afspraak gemaakt om een keer vrijblijvend ergens koffie te drinken. De eerste ontmoeting met Esther voelde goed en gaf mij energie. Dat was de reden om het individuele coachingstraject met Esther te starten. Elke week hadden we een afspraak en dat voelde elke keer als een cadeautje voor mezelf. De mindfulness oefeningen, de meditatie, de bodyscan en de goede gesprekken waren elke keer weer anders en bijzonder. Met een rugzak vol waardevolle bagage heb ik het traject afgesloten en is het nu aan mij. En dat voelt goed! Esther, enorm bedankt voor je steun, je positiviteit en je warmte!
  Claudia.

 38. Via werk was ik met Esther in contact gekomen. Met collega’s had ik namelijk deelgenomen aan een cursus mindful run.
  Toen ik de diagnose borstkanker kreeg had ik de intentie om tijdens mijn behandelingen zoveel mogelijk te blijven sporten. Maar werd hier toch onzeker over. Kan ik dat nog wel als ik me ziek ga voelen tijdens de chemotherapie, hoe hard gaat mijn conditie achteruit, waar ligt mijn grens? Ik besloot contact te zoeken met Esther voor een individueel coachingstraject.
  De sessies met Esther leerden me te sporten binnen mijn eigen grenzen, gaven me vertrouwen dat ik ondanks ziek zijn of ziek voelen kon blijven sporten en daar van kon genieten in de buitenlucht. De sessies hielpen mij ook bij het herkennen en ordenen van mijn gedachten en emoties, en ook weer trots te kunnen zijn op mijn lijf.
  Dit alles heeft er enorm aan bijgedragen, dat ik tot het einde van het chemotherapie-traject van een half jaar, het sporten heb volgehouden en heeft mij veel positieve energie opgeleverd. Ik gun ieder ander die in zo’n traject komt zo’n zelfde ervaring en kan je aanraden contact te zoeken met Esther.
  Monique

 39. Ben tot mezelf gekomen en heb echt genoten van de sessies tijdens het coachingstraject met Esther.
  Heb leren hardlopen, goed leren ademen, luisteren naar mn lichaam en geleerd waar mijn grens ligt. Nu weet ik wanneer en hoe ik binnen mijn grenzen kan blijven. Eindelijk! En zonder het woord ‘moeten’ wordt alles lichter en leuker.
  En Esther, je bent een schat. Ik raad dit zeker ook anderen aan. Je ziet mij terug bij de gezamenlijke Mindful Walks.
  Gewoon omdat t me goed doet, 😘
  Linda, Volendam

 40. Zo blij dat ik toch het individuele traject heb gekozen. Ik heb enorm veel aan de zes weken coaching gehad, voel me sterker en zelfverzekerder….Heel fijn Esther dat jij mij met de juiste woorden en je sportiviteit zo in de juiste richting hebt gekregen… heel erg bedankt daarvoor.
  Annelies, Edam.

 41. Ik volgde Esther al een tijdje, ik zag haar op Facebook verschijnen en in kranten staan. De combinatie van praten en bewegen sprak mij aan.
  Inmiddels een jaar later: Ik had leuk werk en voelde mij erg verantwoordelijk. Ik voelde mij ook verantwoordelijk voor één ieder die mij nodig had. Uiteindelijk ben ik over mijn eigen grenzen gegaan.
  Ik dacht ik weer aan Esther, we spraken elkaar en dat voelde goed.
  Ik besloot een individueel traject bij haar te doen maar kon niet helemaal geloven dat ik in zes weken een ander mens zou kunnen zijn. Dat ik mijn gedachten weer op een rijtje zou hebben en niet meer zo’n warrig hoofd. En toch was het zo.
  Door samen te fietsen en te wandelen, de neusademhaling die je letterlijke begrenzing is en allerlei mooie oefeningen die je ook thuis kunt doen. Ik voelde mij zo vrij als ik thuis kwam. Esther is een fijn persoon die geen druk oplegt maar in alle rust met je door jouw verhaal heen loopt en je daadwerkelijk helpt. Het zijn kleine stapjes en dat was precies wat ik nodig had. En dat wens ik iedereen toe!
  A. van Bohemen

 42. Esther is een vakvrouw die haar kennis en kunde inzet voor een mooi resultaat. Het resultaat is afhankelijk van je eigen inzet en Esther geeft dit regelmatig terug zodat je doel voor ogen blijft. Zij heeft veel instrumenten waarmee zij, samen met mij, een pad heeft gecreëerd waarop ik nu met vertrouwen zelfstandig kan lopen. Chapeau Esther voor je warmte, humor, klare taal, doorzettingsvermogen, relativeringsvermogen, technieken, energie, enthousiasme en de thee die je elke keer weer meenam. Individuele coaching door Esther is een investering waarin je jezelf terugvindt, herpakt en de toekomst zonniger ziet’.

  V. Ten Holter

 43. Ik heb een persoonlijk coachingstraject gevolgd bij Esther van der Salm en kan dat iedereen aanbevelen! Als je op zoek bent naar rust in je hoofd en lichaam en daar hulp bij kunt gebruiken, is Esther absoluut de juiste persoon. Door zonder druk te bewegen in de natuur, met focus op de juiste ademhaling en ondertussen mindfulness oefeningen, kom je weer dichter bij je gevoel. Ze reikt je de juiste handvatten en tools aan om weer meer in het “hier en nu” te zijn, zonder (over jezelf of wat dan ook) te oordelen. Ik heb enorm veel aan het traject gehad. Ik pieker niet meer continu, weet nu wat ik moet doen als ik wel weer in die pieker-modus kom en geniet weer veel meer van de kleine dingen. Ten slotte is Esther een heel prettige gesprekspartner en een fijn mens. Niet twijfelen, maar jezelf dit “cadeau” gewoon gunnen!

  K. Poncia, Monnickendam

 44. Inmiddels bijna een jaar geleden ben ik uitgevallen met psychische klachten waaronder depressie. Op aanraden van mijn leidinggevende ben ik een individueel coachingstraject ingegaan van mindfulness bewegend coachen met Esther van der Salm. Ik heb dit als heilzaam en positief ervaren. Er zijn veel voordelen aan deze vorm van begeleiding. Bewegen en met name hardlopen is bewezen effectief in het bestrijden van depressie. Echter is het in een depressie bijzonder moeilijk om motivatie te vinden om überhaubt in beweging te komen. Met de stimulerende begeleiding van deze mindfulness coach is dit mij nu echter wel gelukt en heb ik inmiddels wat conditie opgebouwd en loop ik drie keer in de week hard. Ik merk dat dit een positief effect heeft op mijn depressie. Naast het bewegen in de buitenlucht heb ik ook een groot aantal mindfulness en focus oefeningen gedaan en ervaren dat deze ook een goed effect op mijn mentale staat hebben. Ik kan deze blijven toepassen. Daarnaast is er aandacht geweest voor mentale processen en patronen waarbij ik zienswijzen en tools heb geleerd die helpen om uit bepaalde denkpatronen te komen.
  Inmiddels gaat het dermate beter met me dat ik hoop binnen een paar weken weer aan het werk te gaan. De coaching die ik heb gekregen heeft hier zeker aan bijgedragen. Mijns inziens is deze vorm van begeleiding effectief in het sneller terugkeren op de werkvloer bij uitval of het voorkomen van uitval.

  K. de Jong, Amsterdam

 45. Wat een geluksdag, want heerlijk mindful gewandeld, yoga oefeningen gedaan en zinvol gecoacht voor mijn astma, waaauw zo mooi!! Thanks to coach Esther van der Salm kan ik rust vinden in de chaos.
  Dat gaan we zeker herhalen.

  E. Oskam, Vlaardingen

 46. Ik ga, na een leerzame, effectieve 5-weekse Mindful Walk cursus nog regelmatig met Esther aan de wandel. Zo heerlijk! Esther is een topcoach! Ik zit altijd weer boordevol energie en inspiratie als ik haar gezien/gesproken heb. Ik heb bij Esther altijd het idee dat ze haar hart en ziel in jouw traject stopt, ze gaat het traject echt samen met jou aan. Persoonlijke aandacht en iemand echt vooruit willen helpen in het kwadraat. Ze voelt je feilloos aan en komt met de voor jou beste aanpak voor dat moment! Een absolute aanrader!

  J. Hogenbirk, Amsterdam

 47. Er bestaat persoonlijke aandacht en daadwérkelijke aandacht. Aangezien ik de 2e variant de overtreffende trap vind, is deze wat mij betreft van toepassing op Esther en haar methodiek en wijze van de cursist benaderen. Tevens geeft de methodiek in de 5-weekse cursus mooie inzichten en tools mbt beweging en (hard)lopen. Daarbij is Esther een zeer prettig mens waarbij een gevoel van vertrouwen en inzicht snel aanwezig is. Een aanrader dus!

  P.Looys, Purmerend.

 48. Onlangs op een avond meegedaan aan de Silent Run. Het was heerlijk! Het was een heel fijne en bijzondere ervaring, zo in het donker en ook de stilte was heerlijk (er mocht niet gepraat worden). Het hardlopen afwisselend met wat (yoga) oefeningen was heel fijn. Het weer was niet geweldig, maar daar had je eigenlijk geen erg in, was best verfrissend. Het einde met warme chocolademelk of glühwein bij een vuurtje was een heel gezellige afsluiter. Na thuis een warme douche te hebben genomen, ging ik heel ontspannen slapen en de volgende ochtend stond ik heel ontspannen op en dat gebeurt mij niet vaak. Lieve groetjes aan Esther, ik ga zeker een keer (of meerdere keren) de vijfweekse cursus bij je doen.

  V. van Deijl, Purmerend.

 49. Recent een 5-weekse Mindful Run cursus bij Esther van der Salm gevolgd. Alhoewel ik al langere tijd hardloop, ben ik door de methode van Esther enorm tegen mijn eigen grens aan gelopen. En dat is nu precies waar ik moeite mee heb: Bewaken van mijn grenzen.
  De neusademhaling dwong mij om gas terug te nemen.
  Esther geeft op een heel sportieve en ongewongen manier les. Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen ervaren loper te zijn. Ontspanning door inspanning.
  Betreur dat cursus alweer voorbij is en zodra er een vervolgtraject komt, doe ik zeker weer mee.

  Gr. Hans Henckens

 50. Door een mogelijkheid van mijn werkgever om te investeren in mijzelf, kwam ik bij Esther terecht. Ik was op zoek naar een manier om bewegen te combineren met ontspannen en ont-stressen, maar ook om het competitieve element uit het hardlopen te halen. Het individuele traject heeft mij hulpmiddelen gegeven om het combineren van onder andere: kinderen, carrière, man, sporten en het huishouden te “normaliseren”. Het meer bewust zijn van jezelf en de focus op de ademhaling, maken je snel rustiger. Nu is het de kunst de middelen in te blijven zetten. Esther is een geweldige coach, door haar eigen ervaringen op verschillende gebieden, weet zij als geen ander jou in te schatten en ook hier naar te handelen.

  D. de Rooij, Monnickendam

 51. Drie van de vijf lessen Mindful Run cursus gevolgd. Wat is het heerlijk ‘s ochtends vroeg buiten bezig te zijn, lopen en oefeningen langs het Markermeer onder leiding van Esther. Ze legt alles heel rustig uit. Ik die al heel lang super gestrest ben, het voelt nu zó goed! Voor het eerst sinds lange tijd bijna zes uur achter elkaar geslapen en mijn bloeddruk is nog nooit zo laag geweest. Jammer, dat er nog maar twee lessen te gaan zijn, ik zou heel graag doorgaan. Het voelt zo goed. Dank Esther.

  H. Leurs, Purmerend.

 52. Ik heb Esther om hulp gevraagd in de vorm van individuele begeleiding op weg naar herstel van een heftige bun-out. Ik kwam nauwelijks meer buiten terwijl ik voorheen 3x per week hardliep en 2x fitnesste, dus het concept van buiten bewegen sprak me aan.
  De rust die ze uitstraalt, de liefde voor haar vak en vooral het begrip voor mij en mijn situatie heeft mij enorm goed gedaan. Toen ze me tijdens het traject moest aansporen zelf meer in actie te komen deed ze dat op een manier die nergens vervelend of dwingend was, maar mij wel liet inzien wat nodig was en de ‘knop’ deed omgaan.

  Dat ik weinig energie had, vrijwel geen conditie meer en veel fysieke belemmeringen was nooit een probleem, ze had steeds voor alles een oplossing of een oefening en wist me altijd weer te motiveren en me positief te laten voelen!
  Ik had al ervaring met mindfulness, maar dankzij Esther ben ik het meer gaan toepassen: ik start mijn dag tegenwoordig met een positieve affirmatie in de spiegel 😉 en de Tai Gong oefening.

  We hebben veel gepraat; ik ben boos geweest en opstandig en verdrietig, maar na elke bijeenkomst ging ik met een glimlach en een lichter hart weer naar huis.
  Ik kan beter ‘los’ laten, reageer rustiger op anderen, (h)erken mijn eigen grens vaker en krijg langzamerhand weer grip op mijn leven. Dat Esther dit in 6 weken allemaal heeft weten te bewerkstelligen vind ik eigenlijk ongelofelijk.
  Ik ben er natuurlijk nog niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik een heel eind kom, met alles wat Esther me geleerd heeft.

  Het mooiste compliment kreeg ik afgelopen week van 2 vriendinnen, die – los van elkaar – zeiden dat ik er meer ontspannen uitzie dan ze me het afgelopen jaar hebben gezien.
  Dus Esther nogmaals ontzettend bedankt voor je enorme steun en inzet, je humor en je warmte, je flexibele en positieve instelling, je creativiteit en je geloof in mij. Ik kan het iedereen aanraden.

  K. Kuypers, Vinkeveen.

 53. Ik ben bij Esther terecht gekomen omdat ik volledig was vastgelopen. Ik voelde
  niks meer en was doodmoe. Te lang mijn energie besteed aan dingen die ik niet
  leuk vond en het zoeken naar oplossingen. Het individuele traject heeft deze
  impasse doorbroken. Ik ben mij weer bewust geworden van mijn grenzen en er is
  weer connectie tussen hoofd en hart. Ik ben weer gaan voelen en bewust geworden
  van de echt belangrijke dingen in het leven. Ik ben letterlijk en figuurlijk
  weer in beweging gekomen. Dat was mij zonder de oefeningen van Esther zelf nooit
  gelukt.

  Carolien, Purmerend.

 54. Allang loop ik hard om mijn stress de baas te kunnen in mijn werk als psychiater. En allang geef ik in onze groepen ook Mindfulness en ben daar ook zelf privé meer of minder intensief mee bezig. Vorige week liep ik nieuwsgierig mee met Esther met een groep als try out voor de journalist van het Noord Hollands dagblad, die er een mooi stuk over schreef. En ik ben erg enthousiast geworden! De combi van buiten zijn, toch bewegen maar nu eens zonder druk, nieuwe informatie over rennen en Mindfulness, spreekt me aan. Het is drie vliegen in een klap! En dat is precies wat velen willen op dit moment! Sport- natuur- meditatief– . En dan heb ik t nog helemaal niet gehad over de prettige manier waarop Esther dit zorgvuldig en profi aan ons overdroeg. Ik vind t fijn dat ze zelf echt weet wat topsport is. Werken kan voor velen ook als topsport voelen… ik vertrouw haar, en ga zeker met haar samenwerken !

  Antoinet Oostindier, AERREA, instelling voor psychische begeleiding aan zorgprofessionals.

 55. Met plezier en passie zet Esther allerlei soorten van beweging in gang! Met discipline en enthousiasme neemt ze je snel mee in de flow van sporten en niet te vergeten: de regie over jezelf weer ervaren. Esther is serieus, betrouwbaar en kan goed luisteren. Is rustig en actief tegelijk! Is van vele markten thuis. Samen hardlopen, afwisselend met ontspanningsoefeningen kan ik van harte aanbevelen.

  R.Z., Oosthuizen

 56. Ik heb Esther leren kennen als iemand met een groot empathisch vermogen, enthousiasme en drive. Esther staat, met alles wat ze in zich heeft, voor wat ze doet. De combinatie van doelgerichtheid, sensitiviteit en geduld maakt Esther uniek. Sporten of trainen gaat niet alleen om lichamelijke beweging. Het mentale stuk, vooraf, tijdens en erna, is minstens zo belangrijk. En dat is waar Esther op een bijzondere wijze op aan weet te sluiten.

  C.J., Uithoorn

 57. De aanpak is duidelijk, besluitvaardig en rustig tegelijk. Precies wat nodig is. Het resultaat is dat ik na een aantal individuele sessies bewuster leef, bewuster met mijn ademhaling bezig ben. Zo vaak mogelijk de neus-ademhaling toepas. En zoveel mogelijk in een ontspannen modus probeer te blijven. Daardoor kan ik in alle rust en tijdig mijn grenzen aangeven naar mensen / klanten als dat nodig is.

  R.Z., Oosthuizen

Geef een reactie