Op deze pagina vind je verschillende ervaringen van coachees en deelnemers die jou zijn voor gegaan. Sommige ervaringen zijn dus op basis van de individuele coaching en andere op basis van de 5-weekse cursus in groepsverband. Vanwege privacy staat niet overal de naam bij vermeld.

Wil jij na het lezen van de ervaringen, meer weten?

Plan een belafspraak

42 gedachtes over “Ervaringen

 1. Voordat ik Esther leerde kennen en mij opgaf voor het individuele coachingstraject, had ik niet zo heel veel met mindfulness. In mijn hoofd was het vol met zorgen over werk en thuis, en er was simpelweg geen ruimte om na te denken over mindfulness. En toch begon ik met het traject, want sessies in de buitenlucht spraken mij heel erg aan. Ik wilde niet in een kamertje op zoek naar vragen en antwoorden, maar dit in de natuur doen en tegelijkertijd wandelen. Gewoon twee uur lopen, of het nou regende of niet, de boel loslaten en zien wat er komt, bleek effectief.
  Esther nam de leiding, we praatten, wandelden of fietsten, deden oefeningen die voor mij passend waren. Maatwerk oefeningen die ik langzaam maar zeker ging zien als persoonlijke bruikbare tools.
  En gaandeweg het traject kon ik weer rust en ruimte in mijn hoofd toelaten, niet meer zoveel broeden en zorgen maken. Mijn hoofd vrijmaken, vertrouwen op mijn eigen kracht.
  Ik heb door Esther vooral geleerd hoe ik voor mezelf kan (blijven) zorgen, een hele waardevolle ervaring!
  June.

 2. Ik kan het iedereen, die wat te veel in haar hoofd zit en niet goed weet hoe daar uit te komen, aanraden om de cursus Mindful Walk of Mindful Run te doen! Ik heb bij Esther de cursus in groepsverband in juni gedaan en ik heb er van genoten. De eerste avond in de stromende regen, de andere 4 avonden met een late zon. De oefeningen zijn afwisselend: meditatie (kort!), yoga oefeningen, spelletjes om te lachen en wandelen. Soms met opdrachten, soms in stilte, soms alleen en dan weer samen. En afsluitend zittend aan het water de bodyscan. En Esther is een prettige coach, zij geeft duidelijk uitleg, geeft aan dat je niet over je eigen grenzen mag gaan, dat je oefeningen ook niet kunt doen als je niet wilt, maar dat het wel belangrijk is om zo nu en dan uit je eigen comfortzone te stappen. Ik kwam iedere donderdagavond blij thuis en ik heb er nu, na anderhalve maand ook nog veel profijt van. Wat wil een mens nog meer?
  Marianne.

 3. Een lange periode van tobben, wikken en wegen met bijna alles in mijn leven, bracht mij een coach met wie ik al bewegend, in en met ruimte, evenwicht kon gaan ervaren. Intuïtief koos ik voor Esther van der Salm, op basis van haar uitstraling en sportieve geschiedenis. Ik voelde overeenkomsten en verschillen waar ik mezelf mee zou kunnen ‘voeden’, zo voelde het besluit haar als coach te vragen.
  Vanaf het eerste moment werd ik bevestigd en zelfs overstegen in mijn verwachtingen. Een bron aan levensechte, ongekunstelde, pure en eerlijke sturing kwam gedurende de sessies op mij af, waarin de tijd leek te vliegen.
  Alles wat voor mij van belang was op het gebied van moederschap, alleenstaand-ouderschap, partnerschap, zelfliefde, vrouw-zijn, grenzen, communicatie heb ik mogen opslurpen. De woorden resoneren na die ik nog niet heb kunnen vatten in het hier, nu, daar en straks.
  Het zijn geen trucjes die ze aanleert, geen geknutsel, geen rommeligheid. Ze is concreet, zuiver, echt, zonder franjes met een groot hart en een beeldschoon vermogen mensen in beweging te krijgen op elk niveau van het bestaan.
  Dagny.

 4. Na een periode van twijfelen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik een individueel coachingstraject met Esther gestart.
  Dit, omdat ik het erg lastig vind om los te laten. Door middel van in de buitenlucht zijn, te wandelen, fietsen, praten, mediteren, yoga oefeningen te doen en NLP oefeningen, is het mij gelukt om meer te genieten in het hier en nu. Maar ook vaker naar buiten te gaan, meer te bewegen en zelfs 10 minuten per dag te mediteren!
  Esther is een geweldige, empathische, lieve en kundige coach! Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om zoveel relaxter in het leven te staan, maar door haar liefdevolle hulp is het toch echt gelukt….

  Lieke

 5. Een heftige ervaring op mijn werk in de zorg maakte me duidelijk dat ik de afgelopen jaren mezelf voorbij was gelopen. Ik kwam niet meer tot rust, voelde continu stress, blokkades en was mijn concentratie kwijtgeraakt. Kortom, chaos in mijn hoofd en daardoor lichamelijke onrust. Ik kreeg de mogelijkheid om, via mijn werk, individuele coaching te gaan doen bij Esther. Ik had haar al leren kennen bij een 5-weekse Mindful Walk cursus met collega’s van het ziekenhuis.
  We spraken af voor een verdere kennismaking, waarbij Esther duidelijk aangaf wat de coaching zou inhouden. Na dat eerste gesprek heb ik mijn doelen vastgesteld en zijn daarna samen aan de slag gegaan. Ik merkte hoe fijn het is om te bewegen in de buitenlucht. Wandelen en fietsen, allemaal in een tempo dat bij mij past en stilstaan bij wat belangrijk is voor mij en waarom.
  Esther heeft me in de sessies niet alleen een aantal dingen geleerd, zoals de neusademhaling en meditatie. Ze heeft me een spiegel voorgehouden, me laten nadenken over wat belangrijk voor mij is en mij geholpen om blokkerende gedachten en emoties om te buigen naar positieve gevoelens. Op een natuurlijke manier ben ik daardoor weer meer mezelf geworden, heb ik weer rust gevonden en voel ik mij in balans. Ik kan nu vanuit het moment leven, werken en tevreden zijn met mezelf. Rust in mijn hoofd en lichaam.
  Esther heeft met haar manier van coaching mij weer inspiratie gegeven dát te gaan doen waar ik sterk in ben en vooral om van mezelf te houden. Wat ik van Esther heb meegekregen kan ik ook in de toekomst blijven gebruiken om in balans te blijven. Ze doet dit op een heel prettige manier en ik heb veel van haar geleerd.
  Dankjewel Esther! Corinne

 6. Ik werk bij een grote bank en had sinds langere tijd last van vermoeidheid, sliep slecht, had concentratieproblemen en was vaak mentaal afwezig. Mijn lichaam begon signalen af te geven dat het niet goed ging. Op mijn werk zocht ik veel meer uitdaging en het lukte me maar niet geconcentreerd te werken. In een lokaal krantje las ik bij toeval over Esther en haar coaching methode. We maakten een afspraak voor een intakegesprek en vervolgens besloot ik een individueel coachingstraject van 6 weken te volgen.

  Voordat we startten stelden we mijn doelen vast en daarna spraken we elke week af in de buitenlucht. Tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen stelde Esther vragen, luisterde ze aandachtig en leerde ze mij tools die ik direct kon toepassen. De uitleg was duidelijk, geduldig en vanuit het hart. Langzaam werd ik mij bewust waarom mijn lichaam in de periode hiervoor tegenstribbelde.

  Esther heeft mij een andere manier van ademhalen geleerd. We mediteerden en deden onder andere de bodyscan. Ze coachte mij om weer de regie te nemen over mijn agenda. De bewustwording van mijn energievreters en hoe deze te neutraliseren is voor mij belangrijk. Het leidt tot rust in mijn hoofd en lichaam. Esther coachte mij om meer vanuit mijn hart te leven en minder vanuit mijn hoofd.

  Esther is deskundig en stelde een professioneel coachingstraject samen die afgestemd was op mijn doelen. Ze stelde scherpe vragen en reflecteerde, wat mooi bijdroeg -en nog steeds bijdraagt- aan mijn bewustwording. Ze daagde mij ook uit buiten mijn comfortzone te stappen, zonder grote druk.

  Ik ben zeer dankbaar dat Esther met haar coachingstraject op mijn pad is gekomen! Zoveel geleerd in zo’n korte tijd! Met de rust in mijn hoofd en een heldere geest ga ik nu werken aan de volgende stap in mijn carrière.
  Ruben

 7. Via de huisarts ben ik vanwege mijn aanhoudende burn-out klachten gewezen op Esther en haar werkwijze. Na een leuk gesprek met Esther zijn we het individuele traject gestart.

  Het voelde goed om weer in beweging te komen en zo veel in de buitenlucht te zijn, weer of geen weer.
  Esther heeft mij laten ervaren dat je met behulp van de neusademhaling je kan inspannen én binnen je grenzen kan blijven.
  Gedurende het traject lukte het ook steeds beter door middel van de verschillende oefeningen me te ontspannen.
  Tevens hield Esther mij regelmatig een spiegel voor, wat verhelderend werkte.

  Ik heb weer het vertrouwen gekregen om meer te bewegen zonder over mijn grenzen te gaan.
  Ik heb nog wel een weg te gaan, maar er zit weer een stijgende lijn in en ik ga de tools van Esther zeker voortzetten.

  Inge

 8. Net voordat ik in contact kwam met Esther liep ik zowel op werk, als op persoonlijk gebied vast. Ik wist niet meer wie ik was, waar ik voor stond en wat ik nou eigenlijk voelde.

  Het mooiste wat ik tijdens dit traject heb geleerd, is dat ik voel dat ik er niet alleen voor sta. Het heeft mij geleerd waar mijn grenzen liggen, deze en mezelf te respecteren. Langzaam maar zeker durf ik mijn masker af te zetten en te laten zien wie ik ben en wat ik echt voel. Dat voelt bevrijdend. Dit was mij zonder Esther niet gelukt en daar ben ik haar enorm dankbaar voor.

  Dit individuele coachingstraject is eigenlijk voor iedereen een aanrader die op zoek is naar ondersteuning. De natuur als omgeving en de buitenlucht maken het laagdrempelig. Zeker voor mensen zoals ik veel effectiever dan de traditionele manier van psychologische gespreksvoering.

  Ook heel fijn was dat Esther na iedere sessie een terugkoppeling gaf via de mail (met foto’s), zodat ook thuis de sessie nog doorwerkt. Dat zij mij ook aan het hardlopen heeft gekregen, is iets wat ik van tevoren niet had verwacht dat ik dat zou kunnen.

  Tijdens de sessies ervoer ik Esther als iemand die daadwerkelijk naar je luistert, oprechte aandacht geeft en samen met jou op zoek gaat naar hoe jij verder komt. Dankjewel Esther !

  Roos

 9. Omdat ik vast liep met mijn gevoel en verder wilde weten wie ik ben en wat ik wil, heb ik Esther een mail gestuurd. Al snel belde zij om een ontmoeting te plannen. Ons gesprek ging over wat ik wilde en waar ik tegenaan liep. Ik heb in het verleden helaas veel meegemaakt en liep elke keer vast. En zo ben ik het individuele coachingstraject met Esther aangegaan.

  Ik heb nu 6x een sessie gehad. Wat ben ik daardoor sterker geworden, geen nare dromen meer. Acceptatie en weer van jezelf kunnen houden, wat een bijzonder traject. Rust in mijn hoofd en hart. Weten dat ook ik er mag zijn voelt zo fijn. Samen buiten zijn, sporten en vertrouwen op je zintuigen. Esther weet elke keer weer precies de snaar te raken en geeft je tips om daar weer verder mee om te gaan. Tijd voor jezelf nemen en rond lopen met een glimlach, dit wil toch iedereen!!!

  Esther je bent een topper en vrouw met een enorm goed hart. Wat heb ik al veel geleerd van je, dank je wel 😘

  Liefs Fien

 10. Ik vond de vorm van het individuele coachingstraject heel prettig en laagdrempelig. Ik denk dat je, al lopend en pratend in de buitenlucht, sneller en dichterbij de kern komt dan dat je bij een psycholoog in een kamertje zit.

  De afwisseling tussen gesprekken, stilte en oefeningen, inspanning en ontspanning vond ik erg prettig. Het meest waardevolle moment vond ik de fotokaarten die ik heb uitgekozen. Zo bijzonder dat deze zo treffend mijn reis laten zien! Ik had geen betere kaarten kunnen trekken.

  Ik heb veel bruikbare tools van Esther gekregen en nu begint het eigenlijk pas. Ik ga ontdekken hoe ik deze verschillende gereedschappen kan toepassen zodat er een beter evenwicht ontstaat tussen inspanning en ontspanning, vasthouden en loslaten. Ik heb er alle vertrouwen in dat me dat gaat lukken.

  Het “ont-moeten” is nog iedere dag een uitdaging, maar het voelt nu al prettiger. Ik ervaar meer rust en ruimte in mijn hoofd. Ben beter in staat om weloverwogen keuzes te maken, regelmatig voor mezelf te kiezen en dat voelt goed. Ook slaap ik beter en alleen daardoor al ervaar ik meer energie.

  Dank Esther, voor alle goede gesprekken en mooie inzichten! Denise

 11. Op het moment dat ik uitviel met burn-out klachten, ben ik mij na een tijdje gaan oriënteren op een coachingstraject. Ik wist dat het in ieder geval moest voldoen aan drie voorwaarden, namelijk bewegen, buiten zijn en op individuele basis. Na een zoektocht op internet en het lezen van positieve berichten over Esther, heb ik haar gebeld en hebben we een afspraak gemaakt om een keer vrijblijvend ergens koffie te drinken.

  De eerste ontmoeting met Esther voelde goed en gaf mij energie. Dat was de reden om het individuele coachingstraject met Esther te starten. Elke week hadden we een afspraak en dat voelde elke keer als een cadeautje voor mezelf. De mindfulness oefeningen, de meditatie, de bodyscan en de goede gesprekken waren elke keer weer anders en bijzonder. Met een rugzak vol waardevolle bagage heb ik het traject afgesloten en is het nu aan mij. En dat voelt goed!

  Esther, enorm bedankt voor je steun, je positiviteit en je warmte!

  Claudia.

 12. Via werk was ik met Esther in contact gekomen. Met collega’s had ik namelijk deelgenomen aan een cursus mindful run.
  Toen ik de diagnose borstkanker kreeg had ik de intentie om tijdens mijn behandelingen zoveel mogelijk te blijven sporten. Maar werd hier toch onzeker over. Kan ik dat nog wel als ik me ziek ga voelen tijdens de chemotherapie, hoe hard gaat mijn conditie achteruit, waar ligt mijn grens?
  Ik besloot contact te zoeken met Esther voor een individueel coachingstraject.
  De sessies met Esther leerden me te sporten binnen mijn eigen grenzen, gaven me vertrouwen dat ik ondanks ziek zijn of ziek voelen kon blijven sporten en daar van kon genieten in de buitenlucht. De sessies hielpen mij ook bij het herkennen en ordenen van mijn gedachten en emoties, en ook weer trots te kunnen zijn op mijn lijf.
  Dit alles heeft er enorm aan bijgedragen, dat ik tot het einde van het chemotherapie-traject van een half jaar, het sporten heb volgehouden en heeft mij veel positieve energie opgeleverd.
  Ik gun ieder ander die in zo’n traject komt zo’n zelfde ervaring en kan je aanraden contact te zoeken met Esther.

  Monique

 13. Ben tot mezelf gekomen en heb echt genoten van de sessies tijdens het coachingstraject met Esther.
  Heb leren hardlopen, goed leren ademen, luisteren naar mn lichaam en geleerd waar mijn grens ligt. Nu weet ik wanneer en hoe ik binnen mijn grenzen kan blijven.
  Eindelijk!
  En zonder het woord ‘moeten’ wordt alles lichter en leuker.
  En Esther, je bent een schat.
  Ik raad dit zeker ook anderen aan. Je ziet mij terug bij de gezamenlijke Mindful Walks.
  Gewoon omdat t me goed doet.

  😘Linda, Volendam

 14. Zo blij dat ik toch het individuele traject heb gekozen. Ik heb enorm veel aan de zes weken coaching gehad, voel me sterker en zelfverzekerder….Heel fijn Esther dat jij mij met de juiste woorden en je sportiviteit zo in de juiste richting hebt gekregen… heel erg bedankt daarvoor.

  Annelies, Edam.

 15. Ik volgde Esther al een tijdje, ik zag haar op Facebook verschijnen en in kranten staan. De combinatie van praten en bewegen sprak mij aan.
  Inmiddels een jaar later: Ik had leuk werk en voelde mij erg verantwoordelijk. Ik voelde mij ook verantwoordelijk voor één ieder die mij nodig had. Uiteindelijk ben ik over mijn eigen grenzen gegaan.
  Ik dacht ik weer aan Esther, we spraken elkaar en dat voelde goed.
  Ik besloot een individueel traject bij haar te doen maar kon niet helemaal geloven dat ik in zes weken een ander mens zou kunnen zijn. Dat ik mijn gedachten weer op een rijtje zou hebben en niet meer zo’n warrig hoofd. En toch was het zo.
  Door samen te fietsen en te wandelen, de neusademhaling die je letterlijke begrenzing is en allerlei mooie oefeningen die je ook thuis kunt doen. Ik voelde mij zo vrij als ik thuis kwam.
  Esther is een fijn persoon die geen druk oplegt maar in alle rust met je door jouw verhaal heen loopt en je daadwerkelijk helpt. Het zijn kleine stapjes en dat was precies wat ik nodig had.
  En dat wens ik iedereen toe!

  A. van Bohemen

 16. Esther is een vakvrouw die haar kennis en kunde inzet voor een mooi resultaat. Het resultaat is afhankelijk van je eigen inzet en Esther geeft dit regelmatig terug zodat je doel voor ogen blijft. Zij heeft veel instrumenten waarmee zij, samen met mij, een pad heeft gecreëerd waarop ik nu met vertrouwen zelfstandig kan lopen. Chapeau Esther voor je warmte, humor, klare taal, doorzettingsvermogen, relativeringsvermogen, technieken, energie, enthousiasme en de thee die je elke keer weer meenam. Individuele coaching door Esther is een investering waarin je jezelf terugvindt, herpakt en de toekomst zonniger ziet’.

  V. Ten Holter

 17. Esther is een rustige coach die leert om bewust naar jezelf en je omgeving te kijken. Ik heb meegedaan aan de 5-weekse cursus in groepsverband (gevorderde lopers) in Monnickendam en kwam elke week heerlijk ontspannen thuis.
  Tijdens de sessies laat zij zien waar het om draait bij het lopen en hoe je dit voor jezelf naar voren kunt halen. Deze lessen kun je toepassen in het dagelijkse leven en dit was voor mij echt een eyeopener. Ik heb elke week veel over mijzelf geleerd, veel meer energie gekregen en ik kijk op een andere manier naar mijn omgeving. Esther, ik kom zeker terug!

  E.Berkel, Purmerend.

 18. Ik heb een persoonlijk coachingstraject gevolgd bij Esther van der Salm en kan dat iedereen aanbevelen! Als je op zoek bent naar rust in je hoofd en lichaam en daar hulp bij kunt gebruiken, is Esther absoluut de juiste persoon. Door zonder druk te bewegen in de natuur, met focus op de juiste ademhaling en ondertussen mindfulness oefeningen, kom je weer dichter bij je gevoel. Ze reikt je de juiste handvatten en tools aan om weer meer in het “hier en nu” te zijn, zonder (over jezelf of wat dan ook) te oordelen. Ik heb enorm veel aan het traject gehad. Ik pieker niet meer continu, weet nu wat ik moet doen als ik wel weer in die pieker-modus kom en geniet weer veel meer van de kleine dingen. Ten slotte is Esther een heel prettige gesprekspartner en een fijn mens. Niet twijfelen, maar jezelf dit “cadeau” gewoon gunnen!

  K. Poncia, Monnickendam

 19. Inmiddels bijna een jaar geleden ben ik uitgevallen met psychische klachten waaronder depressie. Op aanraden van mijn leidinggevende ben ik een individueel coachingstraject ingegaan van mindfulness bewegend coachen met Esther van der Salm. Ik heb dit als heilzaam en positief ervaren. Er zijn veel voordelen aan deze vorm van begeleiding. Bewegen en met name hardlopen is bewezen effectief in het bestrijden van depressie. Echter is het in een depressie bijzonder moeilijk om motivatie te vinden om überhaubt in beweging te komen. Met de stimulerende begeleiding van deze mindfulness coach is dit mij nu echter wel gelukt en heb ik inmiddels wat conditie opgebouwd en loop ik drie keer in de week hard. Ik merk dat dit een positief effect heeft op mijn depressie. Naast het bewegen in de buitenlucht heb ik ook een groot aantal mindfulness en focus oefeningen gedaan en ervaren dat deze ook een goed effect op mijn mentale staat hebben. Ik kan deze blijven toepassen. Daarnaast is er aandacht geweest voor mentale processen en patronen waarbij ik zienswijzen en tools heb geleerd die helpen om uit bepaalde denkpatronen te komen.
  Inmiddels gaat het dermate beter met me dat ik hoop binnen een paar weken weer aan het werk te gaan. De coaching die ik heb gekregen heeft hier zeker aan bijgedragen. Mijns inziens is deze vorm van begeleiding effectief in het sneller terugkeren op de werkvloer bij uitval of het voorkomen van uitval.

  K. de Jong, Amsterdam

 20. Ik heb een paar maanden geleden een 5-weekse cursus Mindful walk bij Esther van der Salm gevolgd. Psychisch en lichamelijk ging het niet goed met mij. Deze cursus leek mij de manier om aan mezelf te gaan werken op een manier die mij het meest ligt: met ontspanning, rust, beweging en bewustwording. Esther is een fantastisch mens die met haar enthousiasme en begrip op de juiste knoppen weet te drukken. Het is mij zo goed bevallen dat ik nu een individueel traject bij haar volg.
  Ik ben heel blij dat Esther op mijn pad is gekomen en heb er alle vertrouwen in dat ik met haar steun, begrip en enthousiasme mijn doelen ga behalen. Esther, je bent een topper!

  K. Poort, Purmerend

 21. Wat een geluksdag, want heerlijk mindful gewandeld, yoga oefeningen gedaan en zinvol gecoacht voor mijn astma, waaauw zo mooi!! Thanks to coach Esther van der Salm kan ik rust vinden in de chaos.
  Dat gaan we zeker herhalen.

  E. Oskam, Vlaardingen

 22. Ik ga, na een leerzame, effectieve 5-weekse Mindful Walk cursus nog regelmatig met Esther aan de wandel. Zo heerlijk! Esther is een topcoach! Ik zit altijd weer boordevol energie en inspiratie als ik haar gezien/gesproken heb. Ik heb bij Esther altijd het idee dat ze haar hart en ziel in jouw traject stopt, ze gaat het traject echt samen met jou aan. Persoonlijke aandacht en iemand echt vooruit willen helpen in het kwadraat. Ze voelt je feilloos aan en komt met de voor jou beste aanpak voor dat moment! Een absolute aanrader!

  J. Hogenbirk, Amsterdam

 23. Gewoon omdat ik nieuwsgierig was, heb ik deze 5-weekse cursus Mindful Run voor gevorderden gedaan. En eigenlijk vind ik het zo heerlijk en rustgevend om deze manier van rennen te ervaren dat ik het nu ook voor mijzelf probeer vol te houden. Heerlijk om op deze manier te bewegen en altijd positieve energie van Esther op te vangen 😀👍👍.
  V. Francis, Monnickendam

 24. De 5-weekse cursus Mindful Walk gevolgd met veel plezier. De oefeningen waren leuk en leerzaam. Ook heel fijn om weer het kind in jezelf terug te vinden. Esther is een lieve enthousiaste vrouw met veel energie.

  K. Bakker, Hoofddorp

 25. Er bestaat persoonlijke aandacht en daadwérkelijke aandacht. Aangezien ik de 2e variant de overtreffende trap vind, is deze wat mij betreft van toepassing op Esther en haar methodiek en wijze van de cursist benaderen. Tevens geeft de methodiek in de 5-weekse cursus mooie inzichten en tools mbt beweging en (hard)lopen. Daarbij is Esther een zeer prettig mens waarbij een gevoel van vertrouwen en inzicht snel aanwezig is. Een aanrader dus!

  P.Looys, Purmerend.

 26. Onlangs op een avond meegedaan aan de Silent Run. Het was heerlijk! Het was een heel fijne en bijzondere ervaring, zo in het donker en ook de stilte was heerlijk (er mocht niet gepraat worden). Het hardlopen afwisselend met wat (yoga) oefeningen was heel fijn. Het weer was niet geweldig, maar daar had je eigenlijk geen erg in, was best verfrissend. Het einde met warme chocolademelk of glühwein bij een vuurtje was een heel gezellige afsluiter. Na thuis een warme douche te hebben genomen, ging ik heel ontspannen slapen en de volgende ochtend stond ik heel ontspannen op en dat gebeurt mij niet vaak. Lieve groetjes aan Esther, ik ga zeker een keer (of meerdere keren) de vijfweekse cursus bij je doen.

  V. van Deijl, Purmerend.

 27. Waarom ik aan de 5-weekse cursus Mindful Run cursus wilde meedoen, weet ik eigenlijk niet. Hardlopen was zelfs niet echt mijn hobby, ik vond het zwaar… Liever ga ik wandelen of een rondje skaten of fietsen. En toch kwam ik er al heel snel achter, waarom het meedoen aan de cursus precies dat was wat ik nodig had. Ik leerde dat hardlopen ontspannen en makkelijker kan zijn. Ik pas dan ook nu veel elementen uit de cursus toe op mijn werk maar ook privé. Door beter naar mezelf en mijn lichaam te luisteren, heb ik meer lol en vertrouwen in wat ik doe. Door mijn eigen tempo en de omgeving voorop te stellen, bewuster adem te halen, leerde ik meer over mezelf dan ik van tevoren had bedacht. Bedankt Esther van der Salm voor de super begeleiding en je professionele organisatie! Ik doe graag nog eens mee, lekker samen bewegen in de natuur.

  G. Bakker, Purmerend.

 28. Recent een 5-weekse Mindful Run cursus bij Esther van der Salm gevolgd. Alhoewel ik al langere tijd hardloop, ben ik door de methode van Esther enorm tegen mijn eigen grens aan gelopen. En dat is nu precies waar ik moeite mee heb: Bewaken van mijn grenzen.
  De neusademhaling dwong mij om gas terug te nemen.
  Esther geeft op een heel sportieve en ongewongen manier les. Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen ervaren loper te zijn. Ontspanning door inspanning.
  Betreur dat cursus alweer voorbij is en zodra er een vervolgtraject komt, doe ik zeker weer mee.

  Gr. Hans Henckens

 29. Door een mogelijkheid van mijn werkgever om te investeren in mijzelf, kwam ik bij Esther terecht. Ik was op zoek naar een manier om bewegen te combineren met ontspannen en ont-stressen, maar ook om het competitieve element uit het hardlopen te halen. Het individuele traject heeft mij hulpmiddelen gegeven om het combineren van onder andere: kinderen, carrière, man, sporten en het huishouden te “normaliseren”. Het meer bewust zijn van jezelf en de focus op de ademhaling, maken je snel rustiger. Nu is het de kunst de middelen in te blijven zetten. Esther is een geweldige coach, door haar eigen ervaringen op verschillende gebieden, weet zij als geen ander jou in te schatten en ook hier naar te handelen.

  D. de Rooij, Monnickendam

 30. Drie van de vijf lessen Mindful Run cursus gevolgd. Wat is het heerlijk ’s ochtends vroeg buiten bezig te zijn, lopen en oefeningen langs het Markermeer onder leiding van Esther. Ze legt alles heel rustig uit. Ik die al heel lang super gestrest ben, het voelt nu zó goed! Voor het eerst sinds lange tijd bijna zes uur achter elkaar geslapen en mijn bloeddruk is nog nooit zo laag geweest. Jammer, dat er nog maar twee lessen te gaan zijn, ik zou heel graag doorgaan. Het voelt zo goed. Dank Esther.

  H. Leurs, Purmerend.

 31. Ik heb Esther om hulp gevraagd in de vorm van individuele begeleiding op weg naar herstel van een heftige bun-out. Ik kwam nauwelijks meer buiten terwijl ik voorheen 3x per week hardliep en 2x fitnesste, dus het concept van buiten bewegen sprak me aan.
  De rust die ze uitstraalt, de liefde voor haar vak en vooral het begrip voor mij en mijn situatie heeft mij enorm goed gedaan. Toen ze me tijdens het traject moest aansporen zelf meer in actie te komen deed ze dat op een manier die nergens vervelend of dwingend was, maar mij wel liet inzien wat nodig was en de ‘knop’ deed omgaan.

  Dat ik weinig energie had, vrijwel geen conditie meer en veel fysieke belemmeringen was nooit een probleem, ze had steeds voor alles een oplossing of een oefening en wist me altijd weer te motiveren en me positief te laten voelen!
  Ik had al ervaring met mindfulness, maar dankzij Esther ben ik het meer gaan toepassen: ik start mijn dag tegenwoordig met een positieve affirmatie in de spiegel 😉 en de Tai Gong oefening.

  We hebben veel gepraat; ik ben boos geweest en opstandig en verdrietig, maar na elke bijeenkomst ging ik met een glimlach en een lichter hart weer naar huis.
  Ik kan beter ‘los’ laten, reageer rustiger op anderen, (h)erken mijn eigen grens vaker en krijg langzamerhand weer grip op mijn leven. Dat Esther dit in 6 weken allemaal heeft weten te bewerkstelligen vind ik eigenlijk ongelofelijk.
  Ik ben er natuurlijk nog niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik een heel eind kom, met alles wat Esther me geleerd heeft.

  Het mooiste compliment kreeg ik afgelopen week van 2 vriendinnen, die – los van elkaar – zeiden dat ik er meer ontspannen uitzie dan ze me het afgelopen jaar hebben gezien.
  Dus Esther nogmaals ontzettend bedankt voor je enorme steun en inzet, je humor en je warmte, je flexibele en positieve instelling, je creativiteit en je geloof in mij. Ik kan het iedereen aanraden.

  K. Kuypers, Vinkeveen.

 32. Ik ben bij Esther terecht gekomen omdat ik volledig was vastgelopen. Ik voelde
  niks meer en was doodmoe. Te lang mijn energie besteed aan dingen die ik niet
  leuk vond en het zoeken naar oplossingen. Het individuele traject heeft deze
  impasse doorbroken. Ik ben mij weer bewust geworden van mijn grenzen en er is
  weer connectie tussen hoofd en hart. Ik ben weer gaan voelen en bewust geworden
  van de echt belangrijke dingen in het leven. Ik ben letterlijk en figuurlijk
  weer in beweging gekomen. Dat was mij zonder de oefeningen van Esther zelf nooit
  gelukt.

  Carolien, Purmerend.

 33. De 5-wekelijkse MFR cursus in groepsverband en daarna het individuele coachingstraject met Esther als coach hebben mij zowel fysiek als mentaal weer in beweging gebracht. In mijn situatie (burnout) heeft het mij ook letterlijk weer op de been gebracht. Ik heb het plezier in sporten/fysieke inspanning weer teruggevonden en geleerd hoe ik dit op een ontspannen manier kan doen waarbij mindfullness (focus op het hier en nu) een grote rol speelt zonder dat het ‘zweverig’ wordt. Ook heel goed toepasbaar bij stress momenten in het dagelijkse leven! Daarnaast heeft Esther mij verschillende tools gegeven om op vaste momenten op de dag rust en ontspanning in te bouwen en gedachten te structureren. Toen ik begon aan het individuele traject was ik onrustig, gespannen en veel te veel in beslag genomen door allerlei piekergedachten. Na het individuele coachingstraject ben ik relaxter geworden, kan ik meer genieten van het hier en nu, gun ik mijzelf ontspanningsmomenten en heb ik meer de regie over piekergedachten en kan ik die beter een halt toeroepen of relativeren. Ik heb het individuele coachingstraject ervaren als heel waardevol met Esther als een fijne, integere, betrokken maar ook resolute coach!

  C. Storm, Purmerend.

 34. Wat was het fijn om weer wat tijd aan mijzelf te besteden. De 5-weekse cursus Mindful Run met Esther heeft mij een boost gegeven en mij weer leren bewust te worden van de kleine dingen om mij heen die groots zijn. Zintuigen prikkelen, bewegen op eigen kunnen en bewust te worden waar je staat in het leven. Dit alles in een ontspannende omgeving, met mede-cursisten die ook allen hun eigen verhaal hebben. Esther bedankt en wie weet tot ooit..

  M. Weener, Monnickendam

 35. Een druk en chaotisch leven hebben is voor niemand goed, al doen we dit onszelf aan. Het is dan zaak om your mind goed in de gaten te houden. Mijn vijf weken met Esther waren top. Elke week weer gedreven en enthousiast. Veel tips en tricks gehad en het nodige gekletst. Ook heb ik grenzen verlegd (positief) en dat ging mij beter af dan ik aanvankelijk dacht. Na de de zomerperiode weer een 5-weekse cursus Mindful Run voor mij!!

  S. Stevens, Broek in Waterland

 36. Met heel veel plezier de 5-weekse Mindful Run cursus gevolgd onder begeleiding van een altijd enthousiaste Esther van der Salm. Een mooie combinatie van inspanning en ontspanning in de natuur. Veel geleerd over de neusademhaling in combinatie met sporten maar ook voor toepassing in het dagelijkse leven in drukke of stressvolle situaties. Voor mij ook echt een eye-opener hoe het bewust voelen, ruiken en waarnemen van de omgeving waarin je bent ontspannend werkt en een goede tool is voor het ‘leegmaken’ van je hoofd. Deze cursus is voor iedereen die ontspanning zoekt een echte aanrader, ook voor degenen die geen hardloopervaring hebben zoals ik!

  C. Storm, Purmerend

 37. Esther leert je om stil te staan bij dat wat belangrijk voor je is en te leven in het hier en nu. Hiervoor worden allerlei oefeningen aangeboden, zodat je leert ontspannen, focussen en je hoofd leeg maken. Een belangrijk onderdeel van de cursus is de neusademhaling, hier wordt veel aandacht aan besteed. Ik heb dit leren toepassen tijdens diverse hardloopoefeningen en inmiddels pas ik dit zowel tijdens mijn dagelijkse bezigheden als tijdens het sporten toe en dat voelt goed.
  Ik heb van de cursus genoten, ik voelde me herboren na iedere les Mindful Run!

  M. Stadt, Monnickendam

 38. Vanmorgen de 5-weekse cursus Mindful Run afgerond. Het is gewoon jammer dat het afgelopen is!
  Zeer afwisselende lessen in de natuur! Zoveel energie van gekregen en – wat ik niet had verwacht – ook veel tips voor omgang met stress in mijn dagelijks leven!
  Esther is een uitstekende instructeur met de juiste aandacht voor iedere deelnemer! Ga zo door!

  L. Hoogendoorn, Hoorn

 39. Allang loop ik hard om mijn stress de baas te kunnen in mijn werk als psychiater. En allang geef ik in onze groepen ook Mindfulness en ben daar ook zelf privé meer of minder intensief mee bezig. Vorige week liep ik nieuwsgierig mee met Esther met een groep als try out voor de journalist van het Noord Hollands dagblad, die er een mooi stuk over schreef. En ik ben erg enthousiast geworden! De combi van buiten zijn, toch bewegen maar nu eens zonder druk, nieuwe informatie over rennen en Mindfulness, spreekt me aan. Het is drie vliegen in een klap! En dat is precies wat velen willen op dit moment! Sport- natuur- meditatief– . En dan heb ik t nog helemaal niet gehad over de prettige manier waarop Esther dit zorgvuldig en profi aan ons overdroeg. Ik vind t fijn dat ze zelf echt weet wat topsport is. Werken kan voor velen ook als topsport voelen… ik vertrouw haar, en ga zeker met haar samenwerken !

  Antoinet Oostindier, AERREA, instelling voor psychische begeleiding aan zorgprofessionals.

 40. Met plezier en passie zet Esther allerlei soorten van beweging in gang! Met discipline en enthousiasme neemt ze je snel mee in de flow van sporten en niet te vergeten: de regie over jezelf weer ervaren. Esther is serieus, betrouwbaar en kan goed luisteren. Is rustig en actief tegelijk! Is van vele markten thuis. Samen hardlopen, afwisselend met ontspanningsoefeningen kan ik van harte aanbevelen.

  R.Z., Oosthuizen

 41. Ik heb Esther leren kennen als iemand met een groot empathisch vermogen, enthousiasme en drive. Esther staat, met alles wat ze in zich heeft, voor wat ze doet. De combinatie van doelgerichtheid, sensitiviteit en geduld maakt Esther uniek. Sporten of trainen gaat niet alleen om lichamelijke beweging. Het mentale stuk, vooraf, tijdens en erna, is minstens zo belangrijk. En dat is waar Esther op een bijzondere wijze op aan weet te sluiten.

  C.J., Uithoorn

 42. De aanpak is duidelijk, besluitvaardig en rustig tegelijk. Precies wat nodig is. Het resultaat is dat ik na een aantal individuele sessies bewuster leef, bewuster met mijn ademhaling bezig ben. Zo vaak mogelijk de neus-ademhaling toepas. En zoveel mogelijk in een ontspannen modus probeer te blijven. Daardoor kan ik in alle rust en tijdig mijn grenzen aangeven naar mensen / klanten als dat nodig is.

  R.Z., Oosthuizen

Geef een reactie