Inge mailde mij met de vraag of ik haar wilde helpen. Ze was na langere tijd te zijn uitgevallen aan het re-integreren. Ze vertelde mij dat ze tijdens de uitval-periode ook gesprekken had gehad met een andere zorgprofessional. Helaas voelde dat voor haar incompleet. De behoefte om zich zekerder te voelen, met plezier en ontspanning haar werk te kunnen doen, was groot. Of ik iets kon betekenen.

“Wat wil je anders dan je tot nu toe hebt geleerd?”, vroeg ik haar. “Toch meer praktijkgerichte tools, Esther. Ten eerste wil leren hoe ik meer balans vind en hou. Ik wil mijn grenzen herkennen én accepteren. Maar ook bewust kunnen sturen op mijn gedrag als gevolg van het herkennen van mijn grens. Sturen op mijn standaard reactie. Ik wil ook mijn eigen verwachtingen en die van anderen beter kunnen managen”.

En Inge vertelde verder: “Ik vind het moeilijk te accepteren wanneer ik iets niet (goed genoeg) kan of iets niet (goed genoeg) gedaan heb. Ik kan niet goed accepteren wanneer het niet gaat zoals ik het wil”.

Aha, Inge is een perfectionist en heeft qua werk de rol als interne auditor. Strak in de disciplines dus.. en wil de discipline en haar inzet minimaal ook terugzien bij een ander. Dit is een mooie uitdaging voor mij. Vanuit mijn schaatsverleden dat ik op hoog niveau deed, herkende ik dit stuk: In een gesponsorde ploeg samenwerken en hoge verwachtingen hebben (ook van de ander). Ik keek er van op als die verwachtingen juist de samenwerking en het resultaat verstoorden. Ik weet nog goed hoe ik mijzelf daarmee soms in de weg zat.

Inge is een coaching traject gestart en we zijn nu halverwege. Wauw. Beginnen bij het begin, is wat we deden: Het fundament. De ademhaling speelt daarbij een grote rol, voor Inge een eyeopener. Een gezonde manier van ademen, zijn veel mensen verleerd. Terwijl daarmee kalmte, zelfbeheersing, focus en het energielevel positief te beïnvloeden is. En gek genoeg ook het ‘nu’. Want hoe vaak zijn we niet met onze gedachten bij wat was, misging en wat gaat komen, zou kunnen/ moeten gebeuren? In plaats van het ‘nu’?

Tijdens onze wandelingen en gesprekken staan we regelmatig stil voor oefeningen die zelfreflectie oproepen. Daarmee wordt Inge zich meer bewust van hoe hoog zij de lat voor zichzelf legt. Dit onbedoeld ook projecteert op collega’s. En onbewust ook richting haar naaste omgeving. Eerder in een blog schreef ik dat er niets mis is met perfectionisme. Het kan je immers ver brengen, echt wel! Echter, een ‘te’ perfectionistische insteek, nekt je op den duur. Het maakt moe, onrustig en ontevreden. ‘Het’ is dan gewoon nooit goed.

Dat raakte, het kwartje viel. “Zo wil ik het niet”, vertelt Inge.

Tijdens dit coaching traject dat één groot bewustwordingsproces is, ervaren we samen op basis van verschillende oefeningen dat ‘goed’, ‘goed genoeg’ is. Wat een verademing voor Inge. Het vergroot haar intrinsieke verlangen het in de praktijk anders aan te pakken. En dat kost tijd. Blijvende gedragsverandering is niet zomaar gedaan. Maar wat een ontspanning zie ik nu al ontstaan. Zachtheid en echtheid. Energie en sympathie. Toegankelijkheid.

Als ik Inge na 3 sessies vraag hoe zij het traject ervaart, zegt ze dit:

“Ik ben heel tevreden met waar we nu staan. Dat heeft te maken met de gesprekken en dat ik allerlei tools krijg aangereikt in combinatie met de oefeningen die we samen doen. Ik merk dat ik hier wat mee kan, in die zin dat het een verandering bij mezelf teweegbrengt en nog gaat brengen. En dat is het belangrijkste voor mij. Bij de psycholoog heb ik dit niet op deze manier ervaren.

Daar kreeg ik ook wel een en ander aangereikt, maar ik kreeg daar niet het gevoel dat het ging werken. Ik kon het niet vertalen naar de praktijk. Het verschil zit em sowieso in de natuurlijke omgeving en de persoonlijke benadering. In plaats van binnen 4 muren tegenover elkaar zitten en m’n verhaal moest doen, is het nu meer ontspannen. De tools nu zijn meer op mij en mijn situatie toegespitst, waardoor ik nu al aan mezelf merk dat deze aanpak werkt”.

Zou jij net als Inge, aan jezelf willen werken? Niet zozeer om meer kennis te vergaren, maar leren hoe je de betere versie van jezelf kunt worden? Wil je weten of deze vorm van buitencoaching bij jou past? Boek dan een introductiesessie.

Of ben jij een leidinggevende en wil jij dit voor je medewerkers omdat zij op het randje van uitval zitten of reeds uitgevallen zijn? Lees dan verder op de pagina over coaching voor bedrijven.

Of neem rechtstreeks contact met mij op. Ik ontmoet je graag !

Hartelijke groet,

Esther van der Salm

info@bewegingopelkniveau.nl

0640093007

Een gedachte over “Praktijkvoorbeeld: “Hoe hoog leg jij de lat”?

Geef een reactie