Burn-out

Heb je weinig zin, zie je overal tegen op en komt er weinig uit je handen maar weet je niet precies waardoor dit komt? Het kan zo zijn dat je last hebt van burn-out klachten. Wat is een burn-out eigenlijk en, belangrijker, hoe kom je ervan af?

Overspannen of burn-out?

Overspannenheid en burn-out hebben overeenkomsten. Toch zijn er verschillen. Wanneer je overspannen bent, vraag je al langere tijd veel van jezelf en neemt je energievoorraad af. Je bent fysiek nog niet uitgeput waardoor je nog wel kunt functioneren. Overspannenheid is het voorstadium is van een burn-out.

Wat zijn de verschijnselen van een burn-out?​

Natuurlijk variëren de verschijnselen per persoon, maar enkele symptomen komen veel voor:

Mensen met een burn-out voelen zich vaak emotioneel uitgeput en hebben het gevoel dat ze continu veel ‘moeten’. Ze zien overal tegenop, beginnen aan iets, maken het niet af en zijn het overzicht kwijt. Ze piekeren veel en kunnen zich er als het ware ‘niet meer uitdenken’. Ook kunnen ze last hebben van een kort lontje, concentratieproblemen, is er gebrek aan energie, slapen ze slecht en ervaren ze stemmingswisselingen. De batterij is leeg. Oftewel: de energiereserves zijn op.

Wat is de oorzaak van een burn-out?

Een burn-out kan ontstaan wanneer je langdurig onder hoge druk staat, bijvoorbeeld door werk gerelateerde stress, persoonlijke problemen of een combinatie van beiden. Bij burn-out spreken we vaak van een ‘regie-probleem’, oftewel: Je bent ergens de regie over kwijt. Bovendien heb je het idee dat je geen keuzevrijheid hebt. Tegen je zin in je ding doen en daarmee steeds doorgaan, is ook een oorzaak. Heel veel ‘geven, geven, geven’ aan je omgeving, aan alles en iedereen om je heen, net zo. Er blijft dan niets over voor jezelf waardoor je jezelf als het ware ‘leeg’ geeft.

Bewegen in de natuur: een oplossing

Bewegen in de natuur is een buitengewoon effectieve oplossing voor mensen met een burn-out. En dan hebben we het over bewegen zonder prestatiedruk in combinatie met een gezonde ademhaling. Het heeft bewezen positieve effecten op zowel lichaam als geest. Door te bewegen in een natuurlijke omgeving (elk seizoen heeft zijn charme), kun je ontspannen, je energieniveau herstellen waardoor op een afstandje kijken naar je situatie, beter lukt. Het maakt dat je meer in contact komt met jezelf zodat er meer rust ontstaat. Rust in je hoofd, rust in je lijf. En dat zorgt dat je weer vooruit kunt bewegen. Letterlijk en figuurlijk.

beweging op elk niveau, burn-out en bore-out coach

Make yourself a priority. We will do the same.

Wat zijn de voordelen van buiten coaching?

Buitencoaching combineert het bewegen zonder prestatiedruk met professionele begeleiding van een ervaren burn-out coach. Het helpt je bij het herstellen van jouw burn-out en het vinden van een gezonde balans in je leven. De natuur oordeelt niet en is een frisse omgeving waarin je kunt ontspannen, reflecteren en nieuwe inzichten opdoet. Tijdens de buitensessies werk je aan het versterken van je mentale veerkracht en leer je omgaan met stress, jouw patronen en gewoonten. Je ontwikkelt een nieuwe balans zodat jij weer energie ervaart en goed kunt functioneren.

Onze burn-out coach staat klaar voor je

Onze ervaren burn-out coach begrijpt wat je doormaakt en begeleidt je graag met jouw weg naar herstel. Samen met jou werkt de coach aan het identificeren van de oorzaak van jouw burn-out en het ontwikkelen van perspectief. Tijdens jouw proces kun je een persoonlijke en toekomstgerichte aanpak verwachten.

Blijf niet worstelen met de lichamelijke en emotionele klachten van een burn-out. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe bewegen in de natuur en buitencoaching jou kunnen helpen om weer in balans te komen en je energielevel weer op peil komt. Je verdient het om jezelf voor de komma te plaatsen en te investeren in je eigen welzijn.

 

 

Stuur een bericht

Liever direct contact?

Bedankt dat je overweegt om contact op te nemen. Wij begrijpen dat de eerste stap om hulp te zoeken vaak de moeilijkste is. Ons toegewijde en ervaren team staat klaar om naar je verhaal te luisteren.

Volg ons op social media

Dit zeggen anderen over ons

June
Lees verder
Voordat ik Esther leerde kennen en mij opgaf voor het individuele coachingstraject, had ik niet zo heel veel met mindfulness. In mijn hoofd was het vol met zorgen over werk en thuis, en er was simpelweg geen ruimte om na te denken over mindfulness. En toch begon ik met het traject, want sessies in de buitenlucht spraken mij heel erg aan. Gewoon twee uur lopen, of het nou regende of niet, de boel loslaten en zien wat er komt, bleek effectief. Esther nam de leiding, we praatten, wandelden of fietsten, deden oefeningen die voor mij passend waren. En gaandeweg het traject kon ik weer rust en ruimte in mijn hoofd toelaten.
Lisette
Lees verder
Toen ik burn-out raakte kreeg ik de kans via mijn werkgever om coaching te volgen bij Esther. Zij geeft een geprotocolleerde behandeling gericht op herstel, samen wandelend of hardlopend in de buitenlucht. Esther is een warme persoonlijkheid die waar nodig ook af kan wijken van de geplande inhoud van de sessie als je bijvoorbeeld vooral een luisterend oor nodig hebt, of te weinig concentratie hebt om nu intensief bezig te zijn met coaching. Wat echt geweldig is, is dat ze in staat is om aan te voelen welke benadering bij jou past.
Bart
Lees verder
Door mijn Burn-out en een strijd in mijn lijf t.o.v. werk ben ik in contact gekomen met Coach Esther. Ik was zeer sceptisch voor een coach en al helemaal een wandel coach. Ik heb de stap toch gezet en ben daar blij mee! Mijn leven en denkwijze is veranderd vanuit ontspanning, mij is continu een spiegel voor gehouden wat heel confronterend was. De aanpak heb ik als heel fijn ervaren er zijn mij zeer veel tools aangereikt waar ik ook op de lange termijn nog wat aan heb. Esther is een kundig, gedreven maar vooral vaardig in het overbrengen van alle tools en tricks en daar ben ik haar erg dankbaar voor.

Even sparren?

Hulp vragen kan moeilijk zijn. De stap naar coaching een hele grote. Daarom zijn we er ook nu voor je. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Wil je even sparren over je situatie? Laat gerust je naam en nummer achter; we bellen je zonder enige verplichtingen.

FAQ

Heb je vragen? We beantwoorden ze graag

Heb je vragen over onze coaching diensten, werkwijze of wat je van ons kunt verwachten? In onze veel gestelde vragen (FAQ) vind je een schat aan informatie. Mocht je nog andere vragen of zorgen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn hier om jou te helpen.

Onze ervaring is dat we in 3 maanden vele stappen in de goede richting kunnen zetten. Wanneer de werkgever de coaching mogelijk maakt, ligt het voor de hand dat -wanneer dit van toepassing is- hij/zij ook de te behandelen punten die ten gunste zijn van jouw functioneren, met jou afstemt. De frequentie van sessies ligt in het begin van het traject wat hoger dan aan het eind. D.w.z. in het begin 1x per week, daarna 1x per twee weken en de laatste sessies zijn 1x per drie weken. Een sessie duurt 1,5 uur.Op een groene locatie bij jou in de buurt. In overleg kunnen we dit variëren.  

Het is zinvol om elke dag iets met het geleerde uit de sessies te oefenen. De herhaling die hierdoor optreedt, zorgt ervoor dat het in je ‚systeem' komt. Het proces is doorlopend, bewust en onbewust. Zo is 'meer bewust' worden van wat je doet, lastig in tijd te meten.  

Samen stemmen we af wat 'wel’ kan. Korte stukjes rustig wandelen en regelmatig op een bankje zitten, is wat dan vaak haalbaar is. Helaas. We werken van maandag t/m vrijdag overdag. Wel kunnen we in overleg vroeg in de ochtend een sessie plannen. Zeker. Er is een mogelijkheid om te verlengen en/of kan gekozen worden voor het online programma met levenslange toegang en een jaar lang 1x per kwartaal online live via zoom.

 

Niets over de inhoud van de coaching wordt door ons met derden gedeeld. Wel wordt halverwege en aan het eind van het traject een update over de voortgang gedeeld met jouw werkgever. De update stellen we samen op en wordt pas verstuurd (met jou in de cc) wanneer jij akkoord bent. 

Coaching wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wel zijn de kosten voor coaching gedeeltelijk aftrekbaar en is de btw* te verrekenen.