Trots en trots. Je kunt trots zijn op je kinderen, trots zijn op waar je nu staat, enzovoorts. Maar er bestaat ook een ander soort trots. Trots die samen gaat met koppigheid. In mijn optiek gebaseerd op een bepaalde angst en onzekerheid. Over dit onderwerp wil ik dit keer een blog schrijven. Niet eenvoudig heb ik gemerkt. En toch wilde ik het. Intuïtief. Het houdt mij namelijk al langere tijd bezig. Dit komt deels door mijn persoonlijke ervaringen, maar ook omdat het tijdens gesprekken binnen mijn werk in de buitenlucht, regelmatig voorbijkomt.

Het gedragspatroon van trots en koppigheid zou je je kunnen voorstellen bij een leidinggevende en zijn medewerker maar komt net zo makkelijk voor binnen een relatie of tussen twee familieleden.

Voor het gemak noem ik in dit verhaal de personen Loes en Leo. Ok, here we go, de setting is als volgt:

Leo is de leidinggevende van Loes..

Loes hikt tegen een gesprek aan met Leo. Ze heeft vaak goede ideeën die op prijs worden gesteld door haar teamgenoten, maar door Leo vaak niet. Loes is goed in haar werk, steekt haar hoofd boven het maaiveld uit en is geliefd bij de overige collega’s. Loes heeft nu een paar punten waar zij het niet mee eens is en wil deze bij Leo onder de aandacht brengen. Voor zichzelf en voor de overige collega’s. Maar ja, eerder heeft Loes gezien hoe hij kan reageren wanneer iets tegen het zere been is.

Tijdens het gesprek..

..blijkt Leo inderdaad niet bereid te zijn om toe te geven dat hij onhandig communiceert. Niet bereid is om in te zien dat hij het mis heeft. Hij vindt Loes duidelijk lastig en zou meer respect willen voor zijn positie. Ook de andere punten waar Loes mee komt, wimpelt hij af. Loes gaat teleurgesteld terug naar haar plek en besluit in het vervolg een stapje minder hard te lopen.

Resultaat? Alles blijft bij het oude, behalve dat Leo er een gedemotiveerde medewerker bij heeft.

Loes baalt intussen..

..als een stekker, prakkeseert zich suf over hoe anders zij haar boodschap had kunnen brengen. De pieker modus staat aan en ze slaapt slecht. Kortom: een bron om zich ziek te voelen. Ongemotiveerd en met tegenzin naar werk. Het gesprek tussen Leo en haar is zijn doel voorbijgeschoten. En Leo? Ook niet blij. Hij voelt ook wel aan dat hij op deze manier geen winning team creëert.

Wat maakt nou dat een dergelijk gesprek niet loopt en er zo’n slecht resultaat uit voortkomt?

Stel nou..

..dat Leo toch bereid zou zijn om een stap te zetten en bij Loes in een tweede ronde aan te geven dat het niet zijn bedoeling was zo te reageren? Het is immers altijd mogelijk om ergens van terug te komen. Voor zichzelf, zijn geweten, voor het team en vooral: de relatie die er was. Dat biedt perspectief. Want wat heeft Leo te verliezen als hij zijn trots opzij zet en het talent dat Loes heeft, water en licht geeft? Win-win. In het belang van zijn naam, van Loes en het team. Wat is er mis met ‘the best of both worlds’?

Mensen zeggen wel eens:

..“Zo ben ik” of “zo is hij nou eenmaal”. Persoonlijk zie ik dat toch anders want de mens is nooit te oud om zichzelf bij te stellen. Wat er ook achter je ligt, je toekomst hoeft niet in het teken te staan daarvan. Het verleden hoeft dus geen excuus te zijn. Je hebt de keuze elke dag een betere versie van jezelf te zijn. Het maakt dat er weer ruimte ontstaat voor ontwikkeling, groei, inspiratie, elkaar te versterken en autonomie. Resultaat? Energie en bovenal, gezonde trots! Trots op elkaar, trots op jezelf. In het belang van alle partijen.

‘So, it takes two to tango’.

Doe jij de luiken dicht of ben je bereid de ramen open te zetten?

Herken jij je in het verhaal?

..en wil je aan jezelf werken? In je eentje hieraan werken is geen sinecure. Graag help ik je daarbij. Het coachingstraject dat ik aanbied, duurt 12 weken omdat een gedragsverandering tijd en geduld vraagt. Oefening en inzet. Maar het kan, als jij dat wil. Alles voor een blijvend resultaat. A gift for life !

Liever eerst een introductiesessie van 2 uur? Buiten in de natuur onderzoeken we waar je tegenaan loopt en welke stappen je mag zetten. Ik werk vanuit Monnickendam gezien in een straal van 50 kilometer.

Ook kan het zijn dat je op een meer laagdrempelige manier aan jezelf wilt werken. Een 5-weekse cursus Mindful Walk of Mindful Run in groepsverband kan dan passend zijn. Tot jezelf komen in een groep zonder je verhaal te doen. Vanaf 17 en 20 augustus starten weer nieuwe cursussen. Natuurlijk kan deze cursus of eenmalige clinic ook op maat voor jou en je collega’s worden gepland.

Wat bovendien goed is om te weten..

..dat de meeste werkgevers tegenwoordig een coachingstraject vergoeden omdat zij net als jij, er baat bij hebben dat (langdurige) uitval wordt voorkomen. De kosten voor een coachingstraject zijn voor de werkgever belasting aftrekbaar zonder beperkingen. 

Ik hoop je binnenkort te ontmoeten!

Hartelijke groet,

Delen = ❤️

🏵️ GEPUBLICEERD DOOR

Esther van der Salm

Ik ben Esther van der Salm, gecertificeerd beweeg- en wandelcoach. Ik bied individuele coaching aan in de buitenlucht ter preventie & fysiek/ mentaal/ emotioneel herstel. Zelf heb ik tijdens enkele lastige periodes ondervonden hoe buitengewoon effectief de combinatie van beweging en mindfulness in de natuur is. Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat ik ook anderen hierin wilde coachen.

info@bewegingopelkniveau.nl

0640093007

Een gedachte over “It takes two to tango..

  1. Helemaal waar en ik denk dat het veel vaker voor komt dan dat we weten….🤨

Geef een reactie