Ruben (44) zit al lange tijd op dezelfde werkplek. Hij werkt bij een grote financiële instelling, is deskundig, specialist en geeft leiding aan 20 medewerkers. Ruben spotte mij op de cover van het Waterlands Weekblad, las het bijbehorende interview en belde mij. Of ik iets voor hem kon betekenen:“Ik kan me niet meer goed concentreren, ben er met mijn hoofd niet bij”.

Onvoldoende uitgedaagd

De organisatie waar Ruben werkt is groot en complex, vertelt hij. Ongevraagd neemt dit op een gedwongen manier veel van zijn aandacht in beslag. Zonder er energie van te krijgen. Bovendien wordt hij intellectueel onvoldoende uitgedaagd. Een groot deel van zijn werkzaamheden matchen niet met wie hij wil zijn. Een ongrijpbaar gevoel. En dat dag in, dag uit.

Ruben blijkt een zeer bescheiden man. Voelt zich verantwoordelijk. Laat zich niet snel horen. De goede arbeidsvoorwaarden maken het lastig om de stap naar buiten te wagen. Niet alleen vanwege de gouden kooi, nee. Het is ook de vermoeidheid van de dag ervoor, die hij aan het begin van een volgende werkdag voelt. Het werkplezier ontbreekt dus.

Authenticiteit en autonomie

Samen zijn we een coachingstraject in de buitenlucht gestart. We hebben aldoor reflecterende gesprekken, we wandelen, we lopen hard (zonder prestatiedruk) en we fietsen. Door weer en wind. The basics. Zo gaaf, want buiten werken aan zichzelf, maakt dat Ruben makkelijker loskomt van vaste denkpatronen en gewoonten. De grijns op zijn gezicht spreekt boekdelen: het doet hem zichtbaar goed. Evenals het effect van de doelgerichte oefeningen, de ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Het maakt dat Ruben ruimte en richting ervaart, maar ook weer de rust in het hoofd en het lijf.

Inmiddels hebben we drie sessies achter de rug. Ruben werkt tussen de sessies door aan verschillende opdrachten waarbij hij de tools stuk voor stuk zich eigen maakt. De nachtrust is verbeterd. Ook het focussen lukt beter. Een bewustwordingsproces is op gang gekomen. Ook leert Ruben zichzelf meer beschermen tegen dat waar hij geen invloed op heeft: Processen, hiërarchie, besluiten en vertrekkende collega’s waarin hij veel tijd heeft geïnvesteerd. Authenticiteit en autonomie keren nu langzaam weer terug.

Wat geeft energie en waarom?

Met de piramide van Maslow in ons achterhoofd richten we ons tijdens de komende sessies op het doorbreken van vaste denkpatronen en gewoonten. Maar ook welke aspecten Ruben voor zichzelf belangrijk vindt in een functie en waarom. Wat geeft nou echt energie en waardoor komt dat? Zodra de mindset weer helemaal fit en in de basis de energie weer terug is, is een gezonde keuze maken in zijn loopbaan de next step. Dankzij het eigen initiatief van Ruben om te kiezen voor een coachingstraject heeft hij weten te voorkomen dat hij uitvalt.

Meer weten of ik voor jou of jouw medewerkers iets kan betekenen? Kijk eens rond op de pagina voor bedrijven waar je mijn bedrijfsfilm kunt zien of neem direct contact met mij op, 0640093007.

Hartelijke groet,

 

 

 

 

NB. Vanwege privacy is in het praktijkvoorbeeld gekozen voor een andere naam

Geef een reactie