Perfectionisme: de keerzijde van de medaille en hoe je ermee omgaat

Perfectionisme: de keerzijde van de medaille en hoe je ermee omgaat

Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt bewonderd in onze samenleving. Het wordt geassocieerd met streven naar excellentie, het verzetten van veel werk en een sterke toewijding. Maar de werkelijkheid van perfectionisme is vaak complexer. Het kan leiden tot stress, burn-out en in sommige gevallen zelfs depressie. In deze blog duiken we dieper in op het onderwerp perfectionisme: wat het is, wat het met je doet en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme kan worden gedefinieerd als het streven naar perfectie tot het punt waarop het schadelijk wordt voor je welzijn. Het is niet hetzelfde als streven naar excellentie of hoge normen stellen voor jezelf. Het verschil zit hem in de onvermijdelijke teleurstelling en zelfkritiek die volgt als het onrealistische doel van perfectie niet wordt bereikt.

Wat zijn de gevolgen van perfectionisme?

Perfectionisme kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen. Het kan je mentale gezondheid beïnvloeden, leiden tot angst en depressie, en zelfs je fysieke gezondheid beïnvloeden door chronische stress. Het kan ook een negatieve impact hebben op je relaties, omdat het perfectionisme vaak wordt geprojecteerd op anderen.

Als je merkt dat je worstelt met perfectionisme, zijn er een aantal strategieën die je kunt proberen om ermee om te gaan.

Zo kom je van perfectionisme af

1. Herken en erken het probleem

Het eerste dat je moet doen is erkennen dat je perfectionistisch bent en dat dit invloed heeft op je leven. Zelfbewustzijn is een belangrijke eerste stap om met perfectionisme om te gaan.

2. Leer fouten te accepteren

Niemand is perfect en fouten maken is een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van het leven. Probeer fouten te zien als leermomenten in plaats van tekenen van falen.

3. Oefen zelfcompassie

Perfectionisme gaat vaak hand in hand met zelfkritiek. Probeer in plaats daarvan zelfcompassie te oefenen. Wees vriendelijk voor jezelf en erken dat het oké is om niet perfect te zijn.

4. Stel realistische doelen

Stel in plaats van onrealistische doelen die je stress en angst opleveren, realistische doelen die je kunt bereiken. Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je minder druk te voelen om perfect te zijn.

5. Zoek professionele hulp

Als je merkt dat je worstelt met perfectionisme en het je dagelijks leven beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of coach kan je tools en technieken geven om je perfectionisme te beheersen.

Conclusie

Bij Beweging Op Elk Niveau zijn we er om je te ondersteunen bij het navigeren door de uitdagingen van perfectionisme. Onze buiten coaching trajecten bieden de kans om te ontdekken hoe je perfectionisme kunt beheersen en een evenwichtiger en voldoening gevend leven kunt leiden. Wil je meer weten? 

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen kunnen we een pad vinden naar een leven waarin perfectie niet langer je geluk en welzijn in de weg staat, maar waarin je de voldoening vindt in persoonlijke groei en echte vooruitgang.